Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri najizglednija kandidata

ANKETA Hrvatska je cjepiva rezervirala, ona su na testiranju: Hoćete li se cijepiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oči cijelog svijeta, u kojem je do sada koronavirus ubio više od 1,3 milijuna ljudi, uprte su u napredak istraživanja i proizvodnju učinkovitog cjepiva. U treću fazu ispitivanja, testiranje učinkovitosti cjepiva na ljudima, ušlo je čak 11 kandidata.

Testiranja učinkovitosti cjepiva za koronavirus provode se na desecima tisuća ljudi diljem svijeta, a od početka studenog polako stižu i prvi pozitivni rezultati.

Američko-njemački projekt Pfizera i BioNTecha početkom studenog izvijestio je kako je učinkovitost njihova cjepiva 90 posto. Naveli su i kako testiranje nije pokazalo štetne nuspojave među tisućama dobrovoljaca. Nedugo nakon toga povećali su razinu učinkovitosti na 95 posto, nakon dodatnih testiranja. Trenutačno su u fazi traženja hitnog odobrenja za korištenje od američkog regulatora FDA, a do kraja 2021. godine spremni su proizvesti čak 1,3 milijarde doza.

Oxford i AstraZeneca, najizgledniji kandidati za uspješnu proizvodnju cjepiva u Europi, u ponedjeljak su objavili kako je učinkovitost njihova cjepiva, ovisno o načinu na koji se daju doze, od 70 do 90 posto. Nakon testiranja također moraju proći regulatorne prepreke za odobrenje korištenja, a najavili su proizvodnju tri milijarde doza do kraja 2021. godine. Njihovo je cjepivo nešto jednostavnije za čuvanje i distribuciju od Pfizerova.

Quiz Maker - powered by Riddle

U ''utrci'' za najiščekivanije cjepivo na svijetu je i američka biotehnološka tvrtka Moderna, koja je nedavno također objavila kako je učinkovitost njihova cjepiva oko 95 posto. Najavili su predaju zahtjeva za hitno odobrenje te proizvodnju oko 500 milijuna do milijardu cjepiva do kraja 2021. godine.

U međuvremenu Rusija je već registrirala dva cjepiva, a i nekoliko kineskih laboratorija navodno je na putu proizvodnje učinkovitih cjepiva.

No nasuprot svim najavama i istraživanjima cjepiva pitanje je sigurnosti. Svakodnevno se o tome vode rasprave, dok regulatori upozoravaju kako sva cjepiva prolaze stroge kontrole te nijedno neće u primjenu ući bez detaljnog kliničkog ispitivanja. Kao dokaz tome navode i nekoliko primjera zaustavljanja ispitivanja cjepiva koja su pokazala nezadovoljavajuće rezultate i zabilježila neželjene nuspojave kod ispitanika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici podijeljeni Mogu li cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? "Pogrešno je da samo cijepljenje može zaustaviti pandemiju"

Pročitajte i ovo Andreja Ambriović Ristov Osigurano nekoliko milijuna doza Svi polažu nade u cjepiva protiv korone, ali još je puno pitanja: Stručnjakinja objašnjava koje su nuspojave i hoće li biti dovoljno cijepiti se jednom

Važno je istaknuti kako će unutar Europske unije odobrenje za korištenje morati dati Europska agencija za lijekove (EMA), u kojoj napominju kako ni hitnost ne može biti važnija od pravila koje se u takvim slučajevima slijede. ''Sva se cjepiva procjenjuju prema visokim standardima kao i svi ostali lijekovi'', kažu.

Hrvatska je rezervirala cjepiva od svih ''velikih igrača'' na tržištu. Cijepljenje će se provoditi tek kada klinička ispitivanja budu gotova i cjepiva prođu zadovoljavajuće standarde. No polemike u vezi s cijepljenjem i u ovom slučaju u društvu ne prolaze.

Zanima nas - hoćete li se vi cijepiti?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene