Davor Božinović
Davor Božinović Foto: Marin Tironi/Pixsell

Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini, objavio je u ponedjeljak potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Hrvatska je Bosni i Hercegovini donirala 30.000 doza cjepiva Astrazenece te joj tako pomogla u borbi protiv pandemije koronavirusa, a tim povodom Božinović je u ponedjeljak u službeni posjet primio ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević.

Vezani članci U Brazilu je dosad od COVID-a umrlo više od pola milijuna ljudi Vlada se dugo opirala mjerama i cijepljenju: Na drugom su mjestu po broju smrti u pandemiji Koronavirus u Moskvi, ilustracija Moskvu zahvatio novi val koronavirusa: Većina bolesnika ima indijski soj

Donacija se temelji na Odluci Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći susjednim zemljama; BiH, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Nakon sastanka Gudeljević je na konferenciji za medije najavila da će "cjepivo biti raspoređeno tako da će 15 tisuća doza ići sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 tisuća doza rasporedit će se na ostatak Bosne i Hercegovine".

Nitko se ne bori sam

Božinović se nadovezao kazavši da "nema separatnih rješenja kad govorimo o borbi protiv COVID-a, ne može niti jedna država imati taj luksuz da se sama bori i izbori jer ovo je globalna pandemija".

Europska unija i njezine države članice surađuju kako bi zemljama u susjedstvu pomogle na zdravstvenom, socijalnom i gospodarskom planu, a da bi se ostvario cilj globalne solidarnosti, EU je uspostavio mehanizam COVAX za isporuku i distribuciju cjepiva trećim zemljama.

Europska unija je "možda i među najvećim donatorima cjepiva kroz sustav COVAX-a, a obveza koja je preuzeta na globalnoj razini je oko 2,2 milijarde cjepiva tijekom 2021. godine", istaknuo je Božinović.