Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30.000 doza

Hrvatska donirala cjepivo AstraZenece Bosni i Hercegovini, Božinović: ''Ne može niti jedna država imati luksuz sama se boriti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecina cjepiva Bosni i Hercegovini, objavio je u ponedjeljak potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska je Bosni i Hercegovini donirala 30.000 doza cjepiva Astrazenece te joj tako pomogla u borbi protiv pandemije koronavirusa, a tim povodom Božinović je u ponedjeljak u službeni posjet primio ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Donacija se temelji na Odluci Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći susjednim zemljama; BiH, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Nakon sastanka Gudeljević je na konferenciji za medije najavila da će "cjepivo biti raspoređeno tako da će 15 tisuća doza ići sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 tisuća doza rasporedit će se na ostatak Bosne i Hercegovine".

Nitko se ne bori sam

Božinović se nadovezao kazavši da "nema separatnih rješenja kad govorimo o borbi protiv COVID-a, ne može niti jedna država imati taj luksuz da se sama bori i izbori jer ovo je globalna pandemija".

Europska unija i njezine države članice surađuju kako bi zemljama u susjedstvu pomogle na zdravstvenom, socijalnom i gospodarskom planu, a da bi se ostvario cilj globalne solidarnosti, EU je uspostavio mehanizam COVAX za isporuku i distribuciju cjepiva trećim zemljama.

Europska unija je "možda i među najvećim donatorima cjepiva kroz sustav COVAX-a, a obveza koja je preuzeta na globalnoj razini je oko 2,2 milijarde cjepiva tijekom 2021. godine", istaknuo je Božinović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene