Iako turisti biraju Hrvatsku kao destinaciju za odmor, režim na granicama još nije posve popustio. Informacije o stanju na graničnim prijelazima iz minute u minutu prate se i u Ravnateljstvu policije.

Galerija


Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno gostovao je u Dnevniku Nove TV te reporterki Ivani Pezo Moskaljov otkrio kada će stanje na granicama biti kao prije pandemije, kakve su točno mjere za ulazak stranaca u Hrvatsku te prijeti li nam novi migrantski val

Vezani članci Gel za dezinfekciju, ilustracija Zabrinjavajući podaci iz SAD-a: Više od trećine građana pokušalo spriječiti zarazu koronavirusom ispijanjem sredstava za dezinfekciju Češka granica Češka danas otvara granice s Austrijom, Njemačkom i Mađarskom: "Želimo se vratiti u normalu"

Rekao je kako stanje na granicama ove turističke sezone sigurno neće biti kao prije te se nada da će to vjerojatno dogoditi sljedeće godine.

"Granična policija trenutno radi po epidemiološkim preporukama koje propisuju da su granični prijelazi EU-a zatvoreni za promet do 15.lipnja, uz izuzetke koji mogu biti privatne i gospodarske naravi", rekao je Ničeno i dodao kako se te iznimke odnose i na turiste te da se o njima prikupljaju podaci.

Što je sa susjednim zemljama?

Na pitanje kakva je situacija s BiH, te zašto stanovnici te zemlje više u Hrvatsku ne mogu ući samo s osobnom iskaznicom, uz iznimku Neuma, Ničeno je rekao kako granična policija BiH nema sofisticirani sustav poput nas.

"Oni nemaju sustav gdje se skeniranjem dokumenata mogu utvrditi svi podaci o osobi te vrijeme ulaska i izlaska. Sustav automatski prepoznaje koji su građani u tranzitu i zato to radimo u Neumu gdje putnici mogu ući s osobnom", rekao je. 

Kad je riječ o prelasku granice iz susjednih zemalja poput Srbije i Mađarske kazao je kako redovito komuniciraju s kolegama iz susjednih zemalja.

"Srbija je nešto malo popustila, ali nema naznaka kada bi se promet otvorio, a ista je situacija i s BiH", rekao je.

Prijeti li nam novi migrantski val?

Istaknuo je kako je u prva četiri mjeseca bilo 35 posto manje migranata koji su ilegalno pokušavali ući u Hrvatsku.

"Naši kolege iz BiH i Srbije mogu kontrolirati migrantska pitanja", rekao je.

Kazao kako je svaki smještaj u migrantskom kampu Lipa zabrinjavajući jer se nalazi tek nekoliko kilometara od Hrvatske te se treba pojačati kontrola ulaska u BiH. 

Osvrnuo se i na današnje uhićenje skupine krijumčara migranata.

"Čim su mjere jače, cijene krijumčara su veće", istaknuo je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr