Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući i prijamni

Što će biti s državnom maturom? Iz Ministarstva kažu: "Radimo na tri do četiri scenarija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto pravog u svibnju će se, čini se, pisati probni ispit iz hrvatskog jezika. Maturanti će vidjeti koliko su spremni, a Ministarstvo će znati kako stoji s tehnologijom potrebnom za provedbu online mature.

Prvi rok za državnu maturu, esej iz hrvatskog jezika 16. svibnja, sve je bliži, a epidemiološka situacija u zemlji uzrokovana koronavirusom i dalje je neizvjesna. Maturanti se pitaju što će biti s maturom.

Pročitajte i ovo Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Maske nisu nužne Spremate se za državnu maturu? Donosimo popis mjera koje morate poštovati Slika nije dostupna ISPITI U DOBA KORONE Objavljen raspored za državnu maturu – smanjen opseg ispitnoga sadržaja

"Sada je već izgledno da se esej iz hrvatskog jezika, koji je bio planiran za svibanj, neće pisati u svibnju, već će biti prebačen u neki od sljedećih termina", odgovorili su nam iz Ministarstva obrazovanja. Dodaju da planiraju maturantima u svibnju omogućiti probno pisanje eseja, i to online, pa će učenici dobiti povratnu informaciju o tome koliko su spremni. Ujedno će se, objašnjavaju u Ministarstvu, testirati i sama tehnologija za provedbu ispita na daljinu.

"Trenutačno su u razradi tri do četiri moguća scenarija provedbe ispita državne mature, a u kontaktu smo i s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji će nam dati podatke o vremenskim okvirima koji su im potrebni za sve logističke izazove kako bismo ustanovili koji su scenariji najbolji", dodaju.

Ukidanje državne mature zasad, čini se, nije najizglednije, ali ne i nemoguće. U Ministarstvu kažu da je to posljednja opcija do koje će doći ako se epidemiološka situacija ne popravi, a scenariji na kojima rade ne budu provedivi.

Kažu i kako su pokrenuli poseban program koji se svake subote emitira na RTL 2, posebno namijenjen za maturante.

"Naglašavamo još jednom, sve informacije bit će komunicirane pravovremeno. Ne smijemo se u ovim vremenima prepustiti panici, već je nužno da racionalno planiramo različite scenarije i promišljeno rješavamo izazove pred nama, te da se sustav u ovoj izvanrednoj situaciji uhodava korak po korak", zaključuju.

Vraćaju se prijamni?

No iako Ministarstvo nije za ukidanje državne mature, rektori hrvatskih sveučilišta za Jutarnji list govore kako bi se o tome možda moglo i razmisliti.

"Smatram da ove godine ne bismo ništa izgubili i da se vratimo korak unazad te da za upise na fakultete vratimo prijemne ispite, a maturu provedemo lokalno, na razini škole, kao što je to nekad bilo, a ne centralno, na razini države" rekao je Jutarnjem Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac također govori da su i u Osijeku skloni opciji da se ove godine upisi na fakultete obave bez centralne državne mature. Damir Boras iz Zagreba kaže da treba naći rješenje koje će "maturantima osigurati završnost srednjoškolskog obrazovanja kako bi se mogli upisati na fakultete te da je važno da se odluke donose u konzultaciji s Rektorskim zborom. Smatra da je upise na fakultete moguće provesti i najesen.

"U ovom trenutku prioritet dajem zdravlju, a nećemo zakasniti ako maturu i upise pomaknemo na rujan, čak i na listopad", kaže zadarska rektorica Dijana Vican, dok Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, kaže da će se prilagoditi odluci Ministarstva, ali dodaje da se ne smije raditi nauštrb kvalitete, piše Jutarnji.

"Oni koji kritiziraju mogli bi pomoći"

"Alternativa bi bila da učenici nemaju nastavu ili da su prepušteni sami sebi. Zamislite kako bi to bilo u obitelji. Obiteljska dinamika, apatija kod učenika, gubitak radnih navika, upitna školska i akademska godina. Oni koji komentiraju iz udobnih fotelja bilo bi dobro da se angažiraju i pomognu tamo gdje mogu'', rekla je u utorak ministrica Blaženka Divjak u intervjuu za Media Servis, odgovorivši na pitanje je li bilo alternative ovakvom obliku nastave. Odgovorila je da su mogući i upisi na fakultete na daljinu.

"Ako se držimo svega što smo do sada radili, da se puno tih procesa odvija online, i upisi na fakultete mogli bi biti u tom smislu. I danas imate situaciju da nakon što učenici polože maturu, njihove su ocjene u elektroničkim maticama i praktički upis ide dosta automatiziran preko Središnjeg ureda za upise i u tom smislu može se i to urediti'', zaključila je Divjak,

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene