U HGSS-u su ne miruju ni u doba epidemije koronavirusa. Uz svoje redovne akcije, pomažu i regionalnim i lokalnim stožerima Civilne zaštite. Nose hranu i potrepštine, pomažu nakon potresa... Uskočili su i MUP-u.


HGSS-ovci objašnjavaju kako su, zbog koronavirusa, sve aktivnosti koje nisu od javnog značaja, poput sastanaka, tečajeva i vježbi, odgodili do daljnjega.

Vezani članci Policajac, ilustracija Ljudi su se malo opustili: Kod Dubrovnika ih šest iz samoizolacije htjelo preko granice, u Opatiji danima išli na gradilište, u Rijeci ih troje došlo u policiju po dokumente Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

"Kako bismo podigli sigurnost svih strana na što veću razinu, medicinska komisija HGSS-a za sve je stanice izradila priručnik sa savjetima i smjernicama o postupanju u akcijama spašavanja, dezinficiranju opreme i vozila, kao i održavanju, dezinficiranju i higijeni službenih prostorija", dodaju u HGSS-u.

U koordinaciji s Crvenim križem dostavljaju hranu, potrepštine i lijekove starijim osobama, opskrbljuju karantene namirnicama. Najavljuju da će članovi HGSS-a sljedećeg će tjedna na pojedinim lokacijama pomagati Crvenom križu u akcijama darivanja krvi.

"HGSS kontinuirano pomaže Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske vozilima i bespilotnim letjelicama pri kontroli propisanih mjera o zabranama kretanja i socijalnoj distanci s ciljem borbe protiv širenja korona virusa, a upozorenja se prenose i putem zvučnika na bespilotnim letjelicama", kažu.

Pomažu nakon potresa

U Zagrebu nakon potresa pomažu ukloniti oštećene dijelove sa zgrada, a dostavili su i zaštitnu opremu za bolnice i stožere, postavili šatore za moguće potrebe bolnica u Bjelovaru i Novoj Gradišci.

"U klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" folijama su zatvoreni prozori i postavljen šator za potrebe dekontaminacije medicinskog osoblja. Spašavatelji ujedno pomažu u Uredu za hitne situacije pri unosu podataka u svrhu evidencije objekata oštećenih u potresu", kažu. 

Od proglašenja epidemije imali su 15 sakcija spašavanja, a za nestalim ribarom iz okolice Vira još tragaju. Apeliraju i da se dobro razmisli o izletima u prirodu kako bi se smanjio broj akcija na nepristupačnim terenima, a i zato što zbog korištenja specifične, ne mogu koristiti svu potrebnu zaštitnu opremu.

"Čuvajući sebe čuvate sve ostale pa tako i nas, stoga se držite uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bismo zajedno smanjili broj intervencija HGSS-a na nepristupačnim područjima. Poštujte mjere socijalne distance, higijene ruku, zabrane okupljanja i ne izlazite iz domova bez nužne potreb", rekli su i zahvalili svojim volenterkama i voleonterima.