Grčka
Grčka Foto: Afp

Restrikcije po kojima samo cijepljeni protiv koronavirusa mogu biti posluženi u zatvorenom dijelu restorana, barova i kafića, stupile su na snagu u Grčkoj u petak.


Posjetitelji zatvorenog dijela restorana, barova i kafića moraju dokazati da su cijepljeni. Posljednja je to u nizu mjera kojom grčke vlasti žele spasiti ostatak turističke sezone, a odnosi se i na strane turiste.

Neki cijepljeni kažu da je ta restrikcija cijena koju će oni koji odbijaju cijepljene platiti. "Slažem se da bi cijepljeni trebali imati neke privilegije", kazao je Yiannis Kamalakis, posjetitelj kafića u Ateni, prenosi Reuters. "Tko se ne želi cijepiti, to je njegov izbor, ali morat će živjeti s određenim ograničenjima", dodao je.

Više od pet tisuća protivnika cijepljenja protiv koronavirusa okupilo se ispred grčkog parlamenta u srijedu, pri čemu su neki mahali grčkim zastavama i drvenim križevima.

Oko 41 posto Grka starijih od 15 godina u potpunosti je cijepljeno. Ranije ovoga tjedna vlada je uvela obvezno cijepljenje za radnike u zdravstvenom sektoru i djelatnike domova za starije i nemoćne.

Liječenje COVID pacijenta, ilustracija U Hrvatskoj je zabilježeno 139 novozaraženih, preminule dvije osobe. Tri županije bilježe visok postotak pozitivnih

"Vjerujem da bi cijepljeni trebali imati prednosti pred necijepljenima", kazao je za Reuters Leonidas Chalaris, posjetitelj unutarnjeg dijela kafića. "Pošto sam cijepljen, preferirao bi da su drugi oko mene također cijepljeni", dodao je.

Vlada je pokrenula aplikaciju COVID FREE GR, kojom se skeniraju COVID certifikati EU-a.

Grčka je ekonomija prošle godine pala za 8,2 posto te je snažno pogođena zatvaranjima tijekom pandemije.

"Podržavamo vladine mjere. Naša je jedina zabrinutost rast cijene poslovanja", kazao je Yiannis Chatzitheodosiou, čelnik atenske trgovinske komore.

Grčka je u petak zabilježila 2.691 novi slučaj zaraze, a od početka pandemije 453.200 slučajeva. S COVID-om su umrle 12.833 osobe, uključujući 14 u petak.