Nakon što je Dnevnik Nove TV jučer objavio razgovor s djevojkom koja ju potresu ostala bez doma te nakon toga dobila račun za komunalno za kuću s crvenom naljepnicom, gradonačelnik Milan Bandić danas se ispričao zbog propusta i najavio kako se takve situacije više neće događati.

Galerija


Bandić je zahvalio Novoj TV  te ispričao djevojci i svima ostalima koji su dobili takve račune te kazao kako je riječ o nenamjernoj pogrešci.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Slovenija uvodi policijski sat i stroge mjere: "Najvažniji su životi i zdravlje. Osobne slobode morat će pričekati" Nove mjere za gospodarstvo - 3 Najavljen redizajn mjera pomoći za poduzetnike: Hoće li spasiti 20 tisuća radnih mjesta?

"Ispričavam se u ime gradske uprave i Holdinga gospođi i svima onima koji su eventulano dobili takve račune i obećajem da ćemo to otkloniti. Ispričat ćemo se i osobno, a ako su ljudi zaboravili prijaviti štetu pozivam ih da to učine", rekao je gradonačelnik.

Rekao je i kako je moguće da je gospođa napravila propust, ali da je to sada nebitno.

"Ispravit ćemo to, hvala vam što ste nas podsjetili. Moramo reagirati na kritiku ako smo napravili propust. Čak i ako je ovaj slučaj iznimka, takvih iznimki ne smije biti", zaključio je te najavio konferenciju za medije na kojoj su kasnije predstavnici Zagrebačkog holdinga i Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet govorili o mjerama pomoći građanima za ublažavanje posljedica epidemije i potresa.

"Računi će biti stornirani"

Nakon potresa pregledano je više od 20.770 objekata, neuporabljivo ih je više 1067, a žutu oznaku ima 4223 objekata, objavljeno je na konferenciji. 

"Što se tiče crvenih i žutih markica i svih tih objekata, svi građani su oslobođeni plaćanja komunalne naknade dok se ne vrate u svoje domove, dok objekti ne budu osposobljeni", rekao je Dinko Bilić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Dodao je kako postoji mogućnost da netko dobije račun sada, ali to je zato što nisu pregledani svi objekti. Takvih objekata im više od 3000. U tom slučaju, računi će biti stornirani. 

"Kao što je gospodin Bilić rekao, vezano za komunalnu naknadu, to se odnosi na jedinstvenu uplatnicu Zagrebačkog holdinga gdje je komunalna naknada samo jedna od stavki. Tu govorimo još i o uslugama odvoza otpada, zasebnom računu Gradske plinare i naplati vode. Kada govorimo o građanima i objektima koji su pregledani i označeni crvenim oznakama, oni će automatski biti oslobođeni plaćanja ovih naknada. Na određeni način oslobađaju se plaćanja i oni koji su označeni žutim markicama, ali oni moraju predati zahtjeve", rekla je Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Za više informcija građani se mogu javiti na telefon 072 500 400, besplatni telefon 0800 8805 ili informacije naći na stranicama Zagrebačkog holdinga i povezanih društava. Zahtjev za oslobađanjem od režija građana čije su zgrade dobile žutu oznaku nalazi se na stranicama Holdinga.