Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zagrepčani ljutiti

Tomislav Tomašević o prosvjedu na Markovu trgu uoči raspuštanja Sabora: "Političke poene želi skupiti HDZ, zato i idu na izbore"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr Maja Novak iz Medvedskog Brega Maja Novak iz Medvedskog Brega Foto: DNEVNIK.hr Ema Branica i Maja iz Medvedskog Brega - 2 Ema Branica i Maja iz Medvedskog Brega - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ema Branica i Maja iz Medvedskog Brega - 1 Ema Branica i Maja iz Medvedskog Brega - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ema Branica i Tomislav Tomašević - 3 Galerija 1/6 >>
Zagrebačka oporba danas je bučnim negodovanjem dočekivala saborske zastupnike. Nisu ih uspjeli odgovoriti od raspuštanja Sabora prije donošenja Zakona o obnovi Zagreba, a s prosvjednicima na Markovu trgu razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Ema Branica.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević kaže da je zagrebačka oporba razočarana raspuštanjem Sabora onoliko koliko su razočarani i građani kojima su u potresu uništeni domovi. 

Pročitajte i ovo Prosvjed na Markovu trgu - 1 23. ožujka Oporba organizira prosvjede u nekoliko gradova: "Nastavljamo borbu" Katarina Peović u Saboru Burno u Saboru Grbin najavio nastavak prosvjeda, žestoko se sukobili Jandroković i Pejović: "Vi ste izdajica hrvatskog naroda"

"Mjesecima neće imati upute kako sanirati zgrade i kako krenuti u obnovu, a odgovorni se i dalje svađaju", kaže Tomašević.

Premijer je rekao kako zakon mora proći javnu raspravu, a predsjednik Sabora kako gradska oporba zapravo želi pokupiti političke poene za nadolazeće izbore.

"Jasno je da oni koji hoće pokupiti poene su HDZ, zato idu na izbore. Treba ići u javnu raspravu, ali nakon 30 dana se može usvojiti zakon i onda raspustiti Sabor, ali oni su od toga odustali, pitanje je kad ćemo imati zakon", kaže Tomašević te ističe da je gradska oporba još prije pet tjedana predlagala subvencioniranje najamnina. Kaže da je Vlada taj prijedlog sad izglasala, ali će ići natječaj za stanodavce.

"Nije jasno tko može ostvariti 20.000 kuna pomoći, ne postoji sustav kvalifikacija. Naljepnice su brzi statički pregledi, to ustvari ništa ne znači", kaže Tomašević.

Na Markovom trgu je i Maja, koja je u potresu ostala bez doma.

"Teško je, već smo se tri puta selili u dva mjeseca, kod rodbine i prijatelja. Puno je to logistike, puno očaja i tjeskobe. Ne mogu gledati starce, oni su devastirani... Moraju se donijeti uredbe mimo zakona, ne možemo čekati zakon, nemamo šest mjeseci ni godinu dana", ističe Maja kojoj obećanja političara i premijera Andreja Plenkovića ništa ne znače kad nemaju konkteran rok pomoći.

"Nitko ne govori kada, nama treba datum, ne možemo se seljakati svakih mjesec dana kod nekog tko će nas možda primiti. To mora biti u mjesec-dva", kaže Maja koja ima i pitanje za zagrebački Holding.

"Zašto sam dobila račun za komunalno za kuću koja je dobila crvenu naljepnicu? Moje selo je uništeno, kuće, fasade padaju na ljude, netko će stradati", pita se Maja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene