Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmlađa žrtva korone

Beroš o smrti dječaka: “Za sada, ne mogu reći da je bilo propusta u liječenju''. Komentirao i koje bi se mjere prve mogle popustiti

Aktualno Galerija +0 Vili Beroš Galerija 1/1 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je koje bi se mjere prve mogle popustiti, a osvrnuo se i na tragičnu smrt dječaka zaraženog koronavirusom.

Beroš je na početku obraćanja rekao kako je to jedna od najtužnijih vijesti od početka pandmemije te je izrazio saučešće obitelji. 

''Zatražio sam očitovanja, za sad sam dobio najveći dio dokumentacije, ali ne mogu razgovarati detaljnije dok ne dobijemo službeno izvješće. Dječak je bio pozitivan, preminuo je najvjerojatnije od vrlo rijetkog i iznimno opasnog multisistemskog upalnog sindroma koji pogađa djecu u dobi od od dvije do 15 godina. Uzrokovano je samom infekcijom, ali dolazi do prekomjerne upale koja zahvaća krvne žile i srce, pluća, bubrege i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom. Najvjerojatnije se to dogodilo i u ovom slučaju. Moram naglasiti, ne možemo tvrditi da je ovo istina, ali otprilike stvari su takve'', kazao je Beroš.

Rekao je kako su pedijatri i liječnici obiteljske medicine upoznati s ovim sindromom. ''To nije novo, to se može javiti i kod drugih virusa pa tako i kod COVID-a. Prilikom prijema, dječak je bio negativan i probavna sistematologija je prevladavala. Za sada, s dostavljenom dokumentacijom, ne mogu reći da je bilo propusta u liječenju. Iznimno je malo djece koja su zaražena ovim virusom. Trenutno, nitko od djece nije teže bolestan. Ovo što se događa je iznimka, ali događa se i na svjetskoj razini. Trenutno nema sličnih prijetećih slučajeva'', rekao je Beroš.

Kazao je kako je imao negativan test, možda čak i dva te je nakon toga operiran u nastojanju da se riješi problematika, ali nažalost sudbina nije htjela da se ide u dobrom smjeru'', kazao je Beroš. Dodao je i kako je profesorica Alemka Markotić navodila o tome kao mogućoj infekciji COVID-a.

Osvrnuo se i na sastanak članova Stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem

''Gledajući svijet, naše je stanje iznimno zadovoljavajuće. Možemo eventualno razmišljati o relaksaciji, za razliku od drugih država. Potrebno je temeljito razmisliti o budućim aktivnostima jer o tome ovisi zdravlje građana. Detaljno ćemo analizirati sve elemente. Dogovorili smo se da ćemo u sljedećem tjednu još evaluirati određene stvari s obzirom da trenutne mjere ističu 31. siječnja. Svaki resor je dobio točno definiran zadatak i onda ćemo donijeti mjere primjerene situaciji s koronavirusom. Oko nas su neki novi virusi, sve je to potrebno uzeti u obzir. Mi možemo sada nešto planirati, ali ako za tri, četiri dana iskrsne neka nova okolnost, primjerice pojava nove varijante virusa u Hrvatskoj, sve pada u vodu. Vrlo dinamičan i zahtjevan proces. Danas su svi dobili egzaktne zadatke'', istaknuo je Beroš.

Što se cjepiva tiče, Beroš je rekao kako je došlo do poremećaja jer farmaceutske industrije nisu poštovale prethodne ugovore o kupnji cjepiva. ''Usuglasili smo se, i na razini EU da ćemo tražiti još jednom od nadležnih da razgovaraju s proizvođačima cjepiva da im ukažu na ono što je dogovoreno'', rekao je Beroš. Na pitanje koje bi se mjere prve mogle popustiti kazao je kako su razmišljali o sportskim aktivnostima te o povratku djece od 5. do 8. razreda u škole. 

Naglasio je i kako je njegovo nastojanje za relaksacijom nešto kao nagrada hrvatskom narodu na odgovornom ponašanju i zahvala za ovu epidemiološku situaciju, ali da to mora biti u skladu s dobrom epidemiološkom slikom u čitavoj Europi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Javlja se kod zaražene djece Što je rijetki sindrom koji je doveo do smrti 11-godišnjeg dječaka u Zagrebu? ''Pacijenti zahtijevaju intenzivnu skrb i agresivno liječenje''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donijela ga putnica iz Londona Novi soj koronavirusa potvrđen u još jednoj zemlji u našem susjedstvu: "Pokušavamo izolirati sve kontakte"

''Jedna od tema sastanka su bile i pritužbe i sugestije svih zainteresiranih stranaka. Mi o svemu razgovaramo. Dobili smo pismo Nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određeni neravnomjerni položaj njihovih subjekata kada je riječ o mjerama. To nije dobro i trebaju se ujednačiti mjere, da se prema svima odnose na isti način. No, to nije uvijek moguće postići. Nismo to napravili namjerno, ali postoje kafići koji nude prodaju pića u pojedinim kioscima, dok neki kafići ne rade'', utvrdio je Beroš.

Rekao je kako će sportske aktivnosti staviti u prvi plan zbog zdravlja. ''Netko zagovara otvaranje teretana što je legitimno, ali nitko ne brani šetnje u prirodi. Nemojte misliti da moje riječi znače da nećemo otvarati teretane. Otvaranje njih će također biti tema razgovora. Jedan od zadataka je i rješenje povratka djece od petog do osmog razreda. Online nastava nije adekvatna, ali moramo sagledati rizik odlaska u škole. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju, ali moramo gledati širi kontekst. Jedna od tema Europskog vijeća bila je i tema o raznim varijantima virusa'', izjavio je Beroš.

Oko rizika kod škola, Beroš je rekao da je ta opasnost poput semafora s jednim svjetlom, a to je broj novozaraženih. On nije dovoljan za procjenu situacije. Ako govorimo o brojci 300, to nije dovoljno. Europa se boji novog virusa, svi se zatvaraju i mi to uzimamo u obzir'', izjavio je Beroš.

Osvrnuo se i na probleme s dostavom cjepiva. ''Capak garantira da imamo dovoljno Pfizerovog cjepiva, cilj je procijepiti sve one koji su dobili prvu dozu'', rekao je Beroš.

Za sada, rekao je, nisu donijeli stav o nabavci novih cjepiva drugih proizvođača. ''Još mi nisu podnijeli službeno izvješće'', osvrnuo se na zabavu u KB Dubrava.

''Ukoliko ravnatelj to nije mogao spriječiti, ne vidim pretjeranu krivnju, ali svakako to nije dobrodošlo, kako se nešto slično ne bi ponovilo'', rekao je Beroš.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene