Već u subotu vjernicima će se otvoriti crkve, džamije, sinagoge. Sociolog religije Ivica Maštruko komentirao je za Dnevnik Nove TV povratak vjernika u vjerske ustanove.

Galerija


Iza sociologa Ivice Maštruka zavidna je politička karijera, posebice u vanjskoj politici, autor je četiriju knjiga i više od 70 znanstvenih publikacija, ali i posljednji ambasador SFRJ-a pri svetoj Stolici.

Vezani članci Prosvjedi protiv restriktivnih mjera u Australiji - 3 Okreću se suživotu s virusom, ali ne misle odustati: "Lockdown će trajati sve dok se ne cijepi 70 posto ljudi" Liječenje COVID pacijenta, ilustracija Poznati financijski stručnjak i žestoki antivakser završio na respiratoru i umro. Prije toga je poručio: "Držite mi fige da se izvučem. Ovo je gadna bolest"

Maštruko je rekao kako nema ništa protiv otvaranja vjerskih instituacija, ali da se radi o političkoj odluci Stožera.

"Nacionalni stožer trebao bi biti svjestan da njihove odluke imaju politički i gospodarski i financijski značaj i posljedice. Dozvola za vjerske obrede je politička odluka. Nemam ništa protiv toga da se održavaju obredi, međutim Stožer je napravio iznimku, jer nema razloga da se ne dozvole slična okupljanja, primjerice iz oblasti kulture.

Ovime se šalje jedna politička poruka. Ovime se podilazi Crkvi. Ne podilazi se vjernicima, je se vjernici ne moraju moliti u Crkvi. Mogu se moliti kod kuće. Pratiti online obrede. 

Stožer je pokazao da je podložan konformizmu i jednoj grupaciji građana", kazao je Maštruko. 

Smatra kako je moguće da se u vjerskim objektima drži razmak, ali ništa više, nego primjerice u kazalištima, koja ostaju zatvorena ili na sportskim natjecanjima. 

Maštruko kaže da Crkva nije dobro reagirala primjerice u Splitskoj nadbiskupiji, komentirajući tako slučaj u Splitu.

"Na razini hijerarhije oni su nastojali i javno manifestirali da podržavaju odluke Stožera, no kod nekih nadbiskupija nisu ništa poduzimali, primjerice u Splitskoj nadbiskupiji", kazao je. 

Komentirao je ponašanje Pape Franje u vrijeme pandemije. 

"Njegovo ponašanje primjereno je izvornom kršćanskom ponašanju. On se pokazao kao ljudsko biće i biće koje vodi računa o temeljnim postulatima kršćanstva", kazao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr