Gorila
Gorila Foto: Getty Images

Skupina gorila u zoološkom safari-parku u San Diegu oporavlja se od izbijanja COVID-19 od kojega je oboljelo nekoliko od ukupno osam gorila, objavio je zoo u ponedjeljak.


Gorile su se počele osjećati loše 6. siječnja, kad su dvije gorile počele kašljati, navodi se u izjavi zoološkog parka.

Test iz fekalne tvari izveden 11. siječnja pokazao je da je nepoznat broj gorila zaražen virusom koji izaziva COVID-19, vjerojatno nakon izlaganja djelatniku parka koji je bio asimptomatski.

Soj kojim su zaražene "nov je, vrlo zarazan soj koronavirusa, nedavno identificiran u Kaliforniji", navodi zoološki park.

Nakon dijagnoze gorile su zajedno stavljene u karantenu u parku.

Najstariji ima upalu pluća i probleme sa srcem

Najstarijem, 48-godišnjem gorili Winstonu dijagnosticirana je upala pluća i srčana bolest, rekli su u ZOO-u.

Liječen je lijekovima za srce, antibioticima i terapijom antitijelima protiv COVID-a iz opskrbe koja nije dopuštena za upotrebu kod ljudi.

"Veterinarski tim koji je liječio Winstona vjeruje da su antitijela možda pridonijela njegovoj sposobnosti da prevlada virus", rekli su u zoološkom vrtu.

Koronavirus u Srbiji Nakon otkrića novog soja koronavirusa: U jednom srpskom gradu čak trostruko više novih slučajeva

Zoološki također planira koristiti verziju cjepiva protiv COVID-a koje nije namijenjeno ljudima za zaštitu životinja u zoološkom vrtu u San Diegu i safari parku u zoološkom vrtu u San Diegu.

Član osoblja za kojeg se vjeruje da je zarazio životinje nosio je zaštitnu opremu i slijedio sigurnosne protokole protiv COVID-a, priopćio je zoološki park.