Goran Pauk, šibensko-kninski župan, objasnio je u Dnevniku Nove TV učinke karantene u dijelu otoka Murtera, ali i najavio možda i još jače mjere za suzbijanje epidemije na otoku. Reporterki Sanji Jurišić otkrio je i tko je na otok donio koronavirus.

Galerija


Četvrti je dan potpune karantene na otoku Murteru. Posljednji podaci kažu da je na otoku sedam novozaraženih osoba pa se broj pozitivnih popeo na 15. 

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Iz MUP-a dodatno objasnili tko se i kada bez testa i izolacije može vratiti u Hrvatsku iz Srbije, BiH i Crne Gore Kupnja namirnica, ilustracija Nekima i dalje nije jasno: Mlada Osječanka zaražena koronom odšetala u šoping

Murterini su isprva negodovali na karantenu, no od onog trenutka kad su epidemiolozi analizom kontakata zaraženih osoba utvrdili da postoji lokalna transmisija, više nije bilo dvojbe.

Odluku je na koncu donio Županijski krizni stožer, a Goran Pauk, šibensko-kninski župan, objasnio je u Dnevniku Nove TV što se postiglo tom mjerom. 

"Zaustavili smo širenje virusa van ovog područja. S mjerama koje ćemo morati možda i pojačavati, omogućili smo da među stanovništvom ne dođe do širenja zaraze", kaže Pauk. 

Župan nije htio preciznije govoriti što podrazumijevaju te eventualne jače mjere, no kaže da će slušati savjete epidemiologa. "Oni će dati svoje viđenje onoga što se događa i dat će nam prijedloge kako bismo još poboljšali stanje. Njihovo načelno mišljenje je da bi ove mjere bilo potrebno pojačati", kaže župan. 

Na pitanje koliko bi ovakva sitacija na otoku mogla trajati, Pauk kaže da će stroga karantena na snazi biti sve dok se ne prestanu pojavljivati novooboljeli stanovnici.

Na pitanje zna li se tko je na otok donio koronavirus, Pauk prstom upire u turiste iz zapadne Europe. "S pojavom predsezone u Murteru došlo je očito do miješanja sa stanovništvom iz zapadne Europe", kaže Pauk. 

U posljednja 24 sata na Murteru je zabilježeno sedam slučajeva kršenja mjera samoizolacije. Pauk kaže da će tome i dalje pokušati stati na kraj kombinacijom mrkve i batine.

"Mrkva je u ovom slučaju apeli i molbe, a batina represija i kažnjavanje onih koji se zateknu u takvoj radnji. Ipak vjerujem da stanovništvo dolazi do spoznaje da sami sebi najviše možemo pomoći", kaže Pauk, koji apelira na stanovništvo da nastavi s razumnim ponašanjem. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr