Poduzetnici pred ministarstvom položili vijenac i lampione
Poduzetnici pred ministarstvom položili vijenac i lampione Foto: Borna Filic/Pixsell

Udruga Glas poduzetnika objavila je detalje akcije najavljene za srijedu 3. veljače na Trgu bana Jelačića.


Udruga Glas poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika organizira veliku akciju 3. veljače na Trgu bana Josipa Jelačića.

Vezani članci Prosvjed poduzetnika u Zagrebu Tisuće poduzetnika napunile zagrebački glavni trg: ''Ne želim živjeti u državi u kojoj se bojim reći da želim raditi'' Ugostitelji najavili prosvjed na Trgu bana Jelačića - 5 Poduzetnici se nadaju da će vladajući danas s Trga čuti njihov krik: "Nismo bioteroristi koji šire zarazu!"

"Vrijeme je da se čuje glas naroda, glas razuma i glas poduzetnika! Pozivamo sve poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da nam se pridruže. Svatko od njih će, od 10 sati na Trgu, jedan po jedan, moći putem live streama poručiti: Dosta je! Dosta je lošeg upravljanja krizom! Dosta je da su poduzetnici i zaposlenici u privatnom sektoru građani drugog reda. Zašto Hrvatska nije zemlja jednakih?" poručili su iz Udruge

Više detalja o cijeloj akciji objavit će na konferenciji za novinare u 10 sati kod Johanna Francka.

Poručuju da Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite nekonzistentnim, diskriminatornim i lošim odlukama već mjesecima uništavaju mikro, malo i srednje poduzetništvo. Mnogim poduzetnicima ukinuto je ustavno pravo na rad, bez ikakvog obeštećenja i naknade. Za razliku od mnogih europskih zemalja, Hrvatska nije napravila niti jedan korak kako bi se poduzetnici obeštetili. Ako se zabrani pravo na rad, to se treba adekvatno i nadoknaditi", poručuje Glas poduzetnika, dodajući da je akcija "bolan krik kojim želimo reći: Vlado RH, zaboravila si na one koji te hrane!"

Poručuju da su mjere za očuvanje radnih mjesta pomoć za radnike, a ne za tvrtke. "Fiksni troškovi nadoknadit će se za samo dva mjeseca onima koji su formalno zatvoreni, dok za sve ostale, od kojih neki imaju pad prometa i veći od 90 posto, nikoga nije briga, čak ni naše resorno Ministarstvo gospodarstva. Ako se ovako nastavi, neće više uopće biti radnih mjesta koja će trebati sačuvati", kažu u Udruzi. Dodaju da im je dosta nepravde, najvećih poreza u EU-u te dvostrukih mjerila i diskriminatornih odluka.

Dvostruki kriteriji

"Dosta je dvostrukih kriterija stožera, dosta nam je neadekvatnih ekonomskih mjera i njihove loše provedbe, dosta nam je nepostojanja nikakvog plana, dosta nam je neorganiziranosti i nerada, dosta nam je uhljeba, dosta je bilo bahatosti. Dosta nam je straha! Pozivam sve poduzetnike, obrtnike, zaposlenike u privatnom sektoru da dođu i kažu što misle o trenutačnoj situaciji. I zapamtite, mi poduzetnici ne rušimo, već gradimo, a sada svim srcem gradimo Hrvatsku 2.0, pravedniju zemlju koju svi skupa sanjamo tako dugo, pridružite nam se!" rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Poduzetnici pred ministarstvom položili vijenac i lampione
Hrvoje Bujas Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Pozvali su sve na pridržavanje epidemioloških mjera. Formirat će se jedan red s razmacima između ljudi te će jedna po jedna osoba moći reći svoju poruku. Sve koji budu prisustvovali akciji mole da poštuju kulturu dijaloga.