Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je da će Stožer sutra donijeti odluku prema kojoj svi nastavnici, učitelji i profesori kao i drugi djelatnici škola, učilišta i fakulteta od utorka za dolazak na posao moraju imati COVID potvrdu ili negativan test.


"Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici COVID potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti, osigurati da što lakše i bliže moraju provesti testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno", objašnjava Fuchs.

Vezani članci Ilustracija Djeca ostaju bez mesa u vrtićima i školama jer je skupo, roditelji se digli na zadnje noge Radovan Fuchs Fuchs otkrio hoće li biti testiranja djece u školama: "To je na neki način zahtjevna varijanta"

Evo tko će ih kontrolirati.

"Kontrolu će obavljati same institucije. Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koje se mogu programirati na način da se COVID potvrdom može omogućit ulaz. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti. Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije", rekao je ministar obrazovanja. 

Pojasnio je kako će se zaposlenici moći testirati u školama i izvan škole.

"Ja mislim da nemamo baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati. Ipak je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana, sad smo na razini od 74 cijela nešto posto", rekao je ministar.

Testiranje će za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno, odnosno troškove će snositi državni proračun, pojasnio je ministar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju