Koronavirus u Francuskoj
Koronavirus u Francuskoj Foto: Afp

Francuski premijer Jean Castex u četvrtak je naredio mjesec dana potpunog zatvaranja na razini Pariza i nekoliko drugih regija zbog ubrzanog širenja koronavirusa.


Castex je kazao kako strože mjere dolaze zbog ubrzanja širenja virusa, a dan ranije objavio je kako je Francuska ušla u treći val pandemije.

Vezani članci Koronavirus u SAD-u Veliko istraživanje: Koronavirus stigao u SAD mnogo ranije nego što se mislilo - "Ovdje su vjerojatno bili vrlo rijetki i sporadični slučajevi" Koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio najnovije brojke: U Hrvatskoj manje od 150 novozaraženih, preminule dvije osobe

„Došao je trenutak da idemo dalje sa strožim restrikcijama gdje su stvari najkritičnije“, rekao je francuski premijer.

Opće zatvaranje uvodi se u 16 najteže pogođenih departmana od njih ukupno 101. Među njima su Pariz i njegovo okruženje, kao i dijelovi sjevera države.

Nove mjere stupaju na snagu u ponoć u petak.

Škole ostaju otvorene, a stanovnicima se dopušta i vježbanje u eksterijeru u radijusu od 10 kilometara od njihovog doma. Francuzi neće smjeti putovati u druge dijelove zemlje bez valjanog razloga.

Francuska je u četvrtak imala 35 tisuća novozaraženih i 268 novih smrtnih slučajeva. Barem jednu dozu cjepiva primilo je oko 5,3 milijuna stanovnika, stoji na službenim stranicama javnog zdravstva.