Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BLAŽE MJERE

Zimski val koronavirusa slabi: Još jedna europska zemlja ukida COVID potvrde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski premijer Jean Castex rekao je u četvrtak da se od 14. ožujka ukida obveza nošenja zaštitne maske za lice, osim u javnom prijevozu, i COVID potvrde.

Ipak, COVID potvrda ostaje na snazi u medicinskim ustanovama poput bolnica i domova za starije i nemoćne, kao i obveza cijepljenja za osoblje, kazao je u četvrtak francuski premijer Jean Castex.

"Stanje se popravlja zahvaljujući našim udruženim naporima i mjerama koje smo provodili (...), sada su se stekli uvjeti za novu fazu u popuštanju mjera", obrazložio je predsjednik vlade u izjavi za informativnu emisiju na TF1.

Zimski val virusa COVID-19 slabi posljednjih tjedana. Gledano po sedmodnevnom prosjeku, broj novozaraženih bio je u srijedu 53.152, a prije tjedan dana više od 70.000.

Smanjio se i pritisak na bolnice, gdje je 2329 ljudi u kritičnom stanju.

Vlada je sve dosad kao mjerilo za ukidanje svih ili dijela COVID potvrda, koje su na snazi od 24. siječnja, uzimala pad broja kritičnih bolesnika ispod 1500.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Belgija zabranila demonstracije Pariz pod policijskim nadzorom zbog prosvjeda: Konvoj slobode krenuo prema Bruxellesu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON MNOGIH NAGAĐANJA Otkriveno zašto su Putin i Macron sjedili za stolom dugim četiri metra: ''Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a"

"Od ponedjeljka 14. ožujka ukidamo COVID potvrde na svim mjestima na koje se primjenjivala", rekao je u četvrtak Jean Castex.

Istog dana se "ukida nošenje maske na mjestima gdje je još bila obvezna", što znači "uglavnom u zatvorenom".

No dvije mjere još ostaju na snazi. "Nošenje maske i dalje je obvezno u javnom prijevozu", rekao je. Uz to, COVID potvrda se i dalje mora predočiti u "zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne te u ustanovama za prihvat invalidnih osoba koje su posebno osjetljive".

Ostaje na snazi i "obveza cijepljenja za osoblje koje radi u tim ustanovama".

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene