Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima sudjelovali u prosvjedu protiv COVID putovnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parišku regiju te su krenuli put Bruxellesa gdje, unatoč zabrani belgijskih vlasti kane prosvjedovati u ponedjeljak, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.


Izvor iz policije je kazao da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariška predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani.

Dio bi ih i sutra ujutro mogao krenuti prema Bruxellesu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom "konvoj slobode", a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treći tjedan zaredom, paraliziraju Ottawu. Slijedilo ih je još nekoliko zemalja.

Blokada most koji povezuje Kanadu s SAD-om VIDEO Kaos u Kanadi: Prosvjednici i dalje blokiraju most prema SAD-u, policija uhitila mladića

No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve demonstracije "motornim vozilima" u Bruxellesu te su objavile da su poduzele mjere "kojima će spriječiti blokadu glavnoga belgijskog grada".

Pariška je policija u nedjelju tvitala da su u gradu rasporedili svoje snage kako bi spriječili prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad u sklopu zabranjene operacije "konvoj slobode".

Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije.

Prosvjednici protiv COVID propusnica, ali i protiv predsjednika Emmanuela Macrona, u subotu nisu u spjeli blokirati francuski glavni grad kako su prvobitno htjeli.

Policija je uhitila 97 osoba i kaznila ih 513, prema službenom izvješću.

Kućni test na COVID Od sutra se učenici prije nastave moraju testirati: Pogledajte upute HZJZ-a kako to učiniti kod kuće

Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bulonjskoj šumi, nastojeći rastjerati i posljednje prosvjednike.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Elizejskih poljana, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

Takozvani "konvoj slobode" u Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta otvorenih za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike koji su demonstrirali protiv poraslih računa za energiju.

Među uhićenima u subotu je i jedan od vođa "žutih prsluka" Jerome Rodrigues.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju