Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od 28. veljače

Još jedna europska zemlja ukida obvezu nošenja maske u zatvorenom: Bit će obavezne samo u javnom prijevozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 28. veljače nošenje zaštitne maske za lice u Francuskoj više neće biti obvezno u zatvorenim prostorima za koja se traži potvrda o cijepljenju, osim u javnom prijevozu, priopćilo je u petak ministarstvo zdravstva ističući da se "zdravstvena situacija poboljšala".

"Potvrda o cijepljenju nam omogućuje, u prilikama kada se epidemijski pritisak znatno smanjio, da, kao što smo učinili i prije ovog vala, ukinemo obvezu nošenja maske u ustanovama koje primaju veći broj ljudi", rekao je za AFP ministar zdravstva Olivier Veran.

Nošenje maske koje od 2. veljače više nije obvezno na otvorenom, neće, dakle, više biti obvezno ni "u zatvorenim prostorima za koja se traži potvrda o cijepljenju", to jest u ustanovama za zabavu, restoranima, barovima, sajmovima i slično.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio nove brojke, preminule 44 osobe: Pogledajte stanje u svojoj županiji

No "i dalje će biti obvezno u javnom prijevozu i na mjestima za koja se ne zahtijeva potvrda o cijepljenju", obrazlaže ministarstvo u priopćenju.

Drugo popuštanje koje je izgledno pred kraj mjeseca odnosi se na sustav praćenja osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom: one će ubuduće morati obaviti samo jedan test, i to dva, a ne više tri dana pošto su obaviještene da su bile u doticaju sa zaraženom osobom.

Pročitajte i ovo Testiranje u školama - 2 svakom po dva testa HZJZ objavio video s uputama za testiranje učenika

I zdravstveni protokol u školama trebao bi biti manje strog nakon dvotjednog odmora koji, ovisno o pokrajini, traje od 12. veljače do 7. ožujka, uz ukidanje maske kada se tjelesni održava na otvorenom, priopćilo je ministarstvo prosvjete. I broj samotestova za učenike koji su bili u doticaju sa zaraženim smanjit će se od 28. veljače s tri na jedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene