Zračna luka, Ilustracija
Zračna luka, Ilustracija Foto: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Članice Europske unije dogovorile su se u ponedjeljak da se SAD skine s COVID liste sigurnih zemalja što znači da će putnici iz SAD-a i još pet država prolaziti strože granične kontrole, poput testova na koronavirus i karantene.


Osim SAD-a i Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su također skinute s liste. Cilj je da se usklade pravila za putovanja u Europsku uniju iako ne obvezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku.

Provjera COVID potvrda EU uvodi ograničenja za putnike iz SAD-a i još pet zemalja

Neke zemlje, kao što su Njemačka i Belgija, već su označile SAD crvenom bojom i traže testiranje i karantenu, a susjedne Francuska i Nizozemska smatraju SAD sigurnom zemljom.

Lista se temelji na epidemiološkoj situaciju u svakoj zemlji, ali je reciprocitet također jedan od čimbenika.

Prosječni dnevni broj novozaraženih u SAD-u narastao je na 450 na milijun stanovnika prema manje od 40 sredinom lipnja. Podaci za Izrael, Kosovo i Crnu Goru su još gori.

Na europskoj zelenoj listi sada je 17 zemalja, uključujući Kanadu, Japan i Novi Zeland.

EU i dalje dopušta ulazak većini cijepljenih putnika, iako se periodično mogu uvesti testovi i karantena, ovisno u koju se članicu Unije putuje.

Unatoč pozivima EU-a, Washington ne dopušta europskim putnicima slobodan ulazak u zemlju. Unija je podijeljena na one kojima smeta to što nema reciprociteta i onih ovisnih o turizmu koji ne žele uvesti ograničenja američkim putnicima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju