Koronavirus u Srbiji, ilustracija
Koronavirus u Srbiji, ilustracija Foto: Afp

Europska komisija (EK) i Srbija uzajamno su priznale covid potvrde za putovanja, objavila je u ponedjeljak srbijanska vlada.


Odluka EK-a stupit će na snagu 16. studenog i Srbija će biti povezana s europskim sustavom digitalnih certifikata, a njezini certifikati biti priznati pod istim uvjetima kao i ti dokumenti izdani u članicama Unije.

Istovremeno, službeni Beograd prihvatio je europsku "COVID putovnicu" za putovanja iz EU u Srbiju, objavila je srbijanska vlada.

EK je tehničkim ispitivanjima utvrdila da su certifikati o cijepljenuju, testiranju i oporavku od COVIDA-19 koje izdaje Srbija u skladu sa sustavom "Digitalni zeleni certifikat" i da je omogućena provjera autentičnosti, validnosti i integriteta certifikata i sadrže potrebne podatke.

U Bruxellesu naglašavaju da je to još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja povjerenja putnika i sigurnih putovanja unutar i izvan EU-a.

"Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo raditi zajedno na sigurnom otvaranju", rekao je povjerenik za proširenje EU-a Oliver Varhelyi.

EU priznaje COVID potvrde 49 zemalja, uključujući 22 izvan Unije. Osim Srbije, od zemalja zapadnog Balkana EU priznaje certifikate izdane u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju