Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesen je prekretnica

Epidemiolog o koroni u Hrvatskoj: "Virus nije nestao, bit će ključno odrediti pravu strategiju cijepljenja"

Aktualno Galerija Vladimir Mićović Vladimir Mićović Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo Galerija 1/3 >>
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Deset je osoba preminulo. Stručnjaci su oprezni i upozoravaju da ovaj pad ne znači i kraj pandemije.

"Stručnjaci nažalost nisu optimistični, ali blaža slika znači ljepše ljeto", rekao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Epidemiolog Vladimir Mićović je za Dnevnik Nove TV rekao da je virus i dalje među nama, i bit će i dalje. "Nije nestao. U populaciji smo, preboljenjem i cijepljenjem, dosegnuli odgovarajući kolektivni imunitet. Na silaznom smo kraku epidemije", kazao je Mićović.

Dodao je da je jesen prekretnica koja će odrediti karakteristike epidemije. "Nadamo se endemskom obliku, da virus nije jako patogen i ne izaziva velik broj hospitaliziranih i umrlih, ali to ne možemo sa sigurnošću znati. Omikron pokazuje manji broj hospitaliziranih, ali bit će ključno odrediti pravu strategiju cijepljenja, pogotovo starijih i onih s brojnim komorbiditetima", istaknuo je Mićović.

U Kini se uvode opet stroge mjere. "Kina je mnogoljudna zemlja s dobrim iskustvom valova pa i inačicom BA2 varijantom. Oni znaju kakve su posljedice, primjenjuju klasični lockdown da bi spriječili naglo širenje. Kao što znamo, među njima isto ima starijih ljudi koji nisu cijepljeni", rekao je Mićović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kronologija virusa u Hrvatskoj Nakon dvije godine "staro normalno": Danas bez maske u trgovinu, tramvaj...Od potpunog lockdowna do kolektivnog imuniteta

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KONTAMINACIJA Moderna povlači više od 760.000 doza cjepiva: Otkrili su i razlog, kriva je jedna bočica

U Italiji je krenulo cijepljenje četvrdom dozom. I u Hrvatskoj će četvrta doza biti potrebna, smatra Mićović. "Očekuje se novo, modificirano cjepivo, sukladno omikron varijanti za koje mislimo da će određivati tijek epidemije rekao bih, a ne više pandemije na jesen koja će nam brzo doći", zaključio je. 

Više o koronavirusu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene