Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova promjena

Engleska zbog nedostatka radnika skraćuje vrijeme izolacije na pet dana: "Vjerojatno su teški tjedni pred nama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Sajid Javid najavio je skraćenje vremena izolacije sa sedam na pet dana i to već od sljedećeg ponedjeljka. Podaci pokazuju da oko dvije trećine pozitivnih slučajeva više nije zarazno do kraja petog dana.

"Želimo iskoristiti kapacitet testiranja koji smo izgradili kako bismo pomogli ljudima da sigurno napuste izolaciju i zaštitili ostale", istaknuo je Javid.

Pročitajte i ovo Videozid o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj - 4 Izvan stroja U Hrvatskoj u samoizolaciji grad veličine Osijeka: Doznali smo koliko je država potrošila na bolovanja Slika nije dostupna Kazao da je išao liječniku Ravnatelj zadarske Hitne pomoći zaradio kaznenu prijavu nakon vožnje za vrijeme izolacije

"Razdoblje izolacije u Engleskoj za pozitivne na COVID-19 smanjit će se sa sedam na pet dana", napisao je Javid na Twitteru.

Podaci britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost pokazuju da "oko dvije trećine pozitivnih slučajeva više nije zarazno do kraja petog dana". Promjena stupa na snagu u ponedjeljak.

Pojedinci će moći napustiti izolaciju pet dana nakon pojave prvih simptoma ili pozitivnog rezultata testa, pod uvjetom da petog i šestog dana imaju negativne testove na COVID-19.

Pred blagdane skratili vrijeme na sedam dana

U ovom trenutku, osobe pozitivne na testu mogu prekinuti izolaciju nakon sedam dana ako dobiju negativan test šestog i sedmog dana. Testovi se rade u razmaku od 24 sata. Ta je promjena uvedena prije Božića.

Vladi su upućeni brojni pozivi da dodatno skrati vrijeme izolacije zbog velikog pritiska na zdravstveni sustav i nedostatkom djelatnika zbog velikog broja izoliranih.

Neki ipak vide kako bi ova mjera mogla potaknuti rast širenja zaraze. Matthew Taylor, izvršni direktor Konfederacije Nacionalnog zdravstvenog sustava, rekao je: "Ovo je pragmatičan potez. Može značiti da se više zdravstvenih radnika i djelatnika za njegu mogu vratiti na prvu crtu bojišnice, ali pod uvjetom da se ne povećava rizik od širenja virusa".

Javid je u parlamentu naglasio da je virus još uvijek među ljudima. "Vjerojatno su teški tjedni pred nama", naglasio je i dodao da nacionalna statistika pokazuje pad stope zaraze u Londonu i istočnom dijelu Engleske kao i stope hospitalizacije, piše Sky News.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene