Novi izazov, popuštanje mjera, svima nam je pred vratima. Neke odluke su donesene, neke se još razrađuju, a neke nas tek očekuju. Dnevnik Nove TV i donosi ekskluzivno istraživanje koje je provela agencija IPSOS.

Galerija


S jedne strane, gospodarstvo se mora pokrenuti, a s druge ipak postoji određeni strah - kako nastaviti sigurno živjeti. Stoga je osluškivanje bila građana važnije nego ikada. Što o popuštanju mjera i posljedicama dosadašnje krize misle građani Hrvatske.

Oprez i dalje potreban

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Hrvatska protiv korone cijepila strane diplomate i njihove obitelji: "Odluka je donesena kako bi se našima u svijetu također omogućilo cijepljenje" Koronavirus u Indiji - 2 Svjetsko žarište korone doseglo vrhunac vala? Četvrti dan zaredom manje od 400 tisuća novih slučajeva, broj umrlih i dalje visok

Iako je razina straha još uvijek visoka, a oprez itekako potreban - tri četvrtine građana, njih 73 posto, smatra kako mjere treba postupno popuštati, primarno kako bi se ponovno pokrenulo gospodarstvo i smanjile daljnje štete. 23% građana smatra kako popuštanje - ako se pokaže da je prerano - može biti opasno, a 4% ne može se odlučiti.

Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 3
Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Građani su pitani i za razmišljanja o tome - tko zapravo treba donositi odluke o relaksaciji mjera?

Naime, kako bi bili sigurni da se navedenim mjerama ne ugrožava sigurnost i smjer koji vodi u pobjedu nad virusom, većina, njih 71%, smatra kako je Stožer civilne zaštite taj koji prvenstveno treba donositi odluke o relaksaciji, a 22% misli da bi te odluke trebale biti na Vladi. O tome još nema stav njih 7 posto.

Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 3
Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Građani ostajali bez posla

Oči građana su, osim u zdravstvenu, uprte i u gospodarsku sliku Hrvatske. Doznajemo koliko je naših sugrađana tijekom proteklih tjedana ostalo bez posla. Od kada je počela ova najveća globalna kriza našeg doba do ovoga vikenda 7% građana Hrvatske već je dobilo otkaz.

Kad smo istraživanje proveli u prvom valu, odnosno 1. travnja - tada je 4 posto ispitanika reklo da je dobilo otkaz. Danas, 25 dana poslije, bez posla je dakle ostalo još 3% građana.

Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 3
Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

5% smatra kako bi se to moglo dogoditi, a još 42% kaže kako je svjesno da u ovim okolnostima postoji i ta vjerojatnost. Ipak, dio gospodarstva se uspio posložiti i 46% građana koji rade, ne smatra realnom opcijom gubitak svog radnog mjesta. Tako misli 9% više ispitanika u odnosu na početak mjeseca, odnosno prvi val istraživanja.

Što se tiče osobnih prihoda, više od 60% građana i dalje smatra kako će se njihov osobni prihod smanjiti, što se nije značajno promijenilo tijekom ovog mjeseca. 62% građana i dalje misli da će im se vjerojatno smanjiti plaća ili osobni prihod, a 38% njih smatra da takvo što nije vjerojatno.

Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 3
Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Treba li odgoditi izbore?

S obzirom na relaksaciju mjera, pitali smo građane - treba li odgoditi izbore do još snažnijeg popuštanja mjera ili treba omogućiti da se izbori održe tijekom ove godine uz pojačane epidemiološke mjere.

Rezultat je sljedeći! Za odgodu izbora je svaki drugi građanin, njih čak 53%. 41% građana kaže - idemo na izbore, ali uz pojačane mjere sigurnosti. 6% ispitanika u ovom trenutku ne može se odlučiti.

Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 3
Istraživanje Dnevnika Nove TV - Što građani misle o popuštanju mjera? - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako se obitelji sa školarcima nose s online nastavom, koliko su njome zadovoljni, s kojim problemima se nose, ali i koliko vjernici prakticiraju online ili televizijske mise doznajemo već sutra.

Napomena:
Istraživanje je ekskluzivno za Novu TV telefonskom metodom provela agencija Ipsos, na reprezentativnom uzorku od 600 punoljetnih građana Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr