Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona objavio je crne prognoze kretanja epidemije u Hrvatskoj. Procjenjuju da će do 1. siječnja iduće godine dnevni broj umrlih doseći 50.


Institut svoje projekcije bazira na podacima WHO-a i mijenja ih sukladno epidemiološkoj situaciji. U jeku prvog vala epidemije IMHE je predviđao da ćemo do kraja ljeta imati 600 umrlih. 

Vezani članci Testiranje Stožer objavio nove brojke zaraženih koronavirusom, ali dio podataka nedostaje Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama

Institut predviđa da će do 1. siječnja 2021. godine u Hrvatskoj broj umrlih u jednom danu iznositi 52, dok će broj ukupno umrlih na taj datum biti 1.267. 

Trenutni broj umrlih u Hrvatskoj je 194, dok IMHE predviđa kako će ih do 1. listopada biti 225.

Također predviđaju kako će nam do 1. siječnja trebati najmanje 1.989 bolničkih kreveta za oboljele i 493 respiratora.

Navedene brojke su scenariji koji izuzimaju nošenje maski. Uz uvjet da Hrvati nose zaštitne maske predviđa se 0.09 smrti dnevno na dan 01. siječnja 2021. te ukupno 231 smrtni slučaj. 

U lipnju su pak objavili procjenu prema kojoj će do 1. listopada u Hrvatskoj biti 1.498 umrlih od koronavirusa. Srećom i u toj su procjeni debelo pogriješili.

Detalje pogledajte OVDJE. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju