Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija se ne smiruje

EK najavljuje zaoštravanje pravila o izvozu cjepiva: Spremni su na nove blokade

Europa čeka povećane isporuke cjepiva - 1
Europa čeka povećane isporuke cjepiva - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u srijedu zaoštravanje pravila o izvozu cjepiva protiv COVID-19 u one zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti i koje ograničavaju izvoz cjepiva proizvedenog na njihovu teritoriju.

“Moramo osigurati recipročnost i proporcionalnost. Ako se situacija ne promijeni, morat ćemo razmisliti o tome kako izvoz cjepiva u zemlje koje ga i same proizvode učiniti ovisnim o njihovoj otvorenosti. Razmotrit ćemo je li proporcionalan izvoz u zemlje koje imaju veću stopu procijepljenosti”, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare.

Informacije da primjerice Velika Britanija ili Sjedinjene Države primaju milijune doza cjepiva proizvedenih u EU, dok te zemlje istodobno zabranjuju izvoz sa svog teritorija, stvara opravdano nezadovoljstvo u Uniji.

Von der Leyen je istaknula da je Ujedinjeno Kraljevstvo primilo najviše doza iz EU-a, od 31. siječnja 10 milijuna doza, dok je britanska vlada ugovorom s AstraZenecom praktički onemogućila izvoz toga cjepiva proizvedenog na njihovu teritoriju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojni čimbenici rizika HALMED objavio: "Nije vjerojatna povezanost cjepiva AstraZeneca i smrti 91-godišnjakinje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz opreza Još jedna zemlja obustavila cijepljenje AstraZenecom: "U posljednjih nekoliko sati dobili smo tri izvješća o tromboemboliji"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve više zemalja odustaje od cijepljenja Šefica EMA-e o cjepivu AstraZenece: "Koristi su veće od rizika. Moramo još sve proučiti, rezultate istrage ćemo objaviti u četvrtak"

U posljednjih šest tjedana iz EU-a je upućeno 314 pošiljki s 41 milijun doza cjepiva u 33 zemlje. Istodobno, EU je blokirao samo jednu pošiljku s 250 tisuća doza AstraZenecina cjepiva koja je bila namijenjena za izvoz u Australiju jer ta tvrtka ne ispunjava svoje ugovorne obveze s EU-om.

“Mi smo spremni ponovno iskoristiti tu mjeru”, rekla je von der Leyen.

“Put mora biti otvoren u oba smjera. Mi puno izvozimo cjepiva u zemlje koje ga i same proizvode. Ovo je poziv da i one budu otvorene”, rekla je von der Leyen te najavila da će se o ideji zaoštravanja izvoza razgovarati i na samitu EU-a sljedeći tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene