Nova koronakarta
Nova koronakarta Foto: ECDC

Objavljena je nova koronakarta europskih zemalja - čitava Hrvatska četvrti tjedan zaredom je u crvenom, a Grad Zagreb zaslužio je - tamnocrvenu!


Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ažurirao je kartu koja prikazuje četrnaestodnevnu zarazu na 100.000 stanovnika te tako rangira regije pojedinih država po stupnju rizika.

Vezani članci Koronakarta Objavljena nova koronakarta: Hrvatska i dalje tamnocrvena, pogledajte u kojem smo društvu Koronakarta Loše vijesti: Na novoj koronakarti cijela Hrvatska označena tamnocrvenom bojom

Na najnovijoj karti cijela je Hrvatska u crvenom, a Zagreb se nalazi u tamnocrvenoj boji!

Ni stanje u susjednoj Sloveniji se ne popravlja, drugi tjedan zaredom je u potpunosti tamnocrvena.

Epidemiološka situacija pogoršala se u Estoniji i Litvi, a najpovoljnija je u Češkoj i Poljskoj. Dijelovi Mađarske, Italije, Španjolske, Danske i sjever Francuske u zelenoj su boji na novoj karti ECDC-a.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu zaraženih od 75 do 200, s udjelom pozitivnih većim od četiri posto i područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

ECDC procjenjuje rizik od bolesti COVID-19 prema većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

Statističke regije NUTS 2 moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri regije NUTS 2 - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Nova koronakarta Nova koronakarta ECDC-a: Grad Zagreb postao je tamnocrven Foto: ECDC

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju