Što će biti nakon 21. prosinca ako brojevi ostanu visoki i kako će nam izgledati Božić i Nova godina? Pitanja na koja građani još uvijek nemaju odgovor. Stožer je rekao tek da jasnije poruke slijede, a da će se režim produžiti. Neke europske zemlje već su dale preporuke za blagdane.

Galerija Epidemiološke mjere u Italiji uoči blagadana Preporuke Europskog cenra za prevenciju i kontrolu bolesti Adventski ukrasi, ilustracija +0 Gabrijela Kišiček

Milijun i petsto kućanstava u Hrvatskoj, a za blagdane bi bilo dobro da ostanete unutar svog. Takvu poruku danas je poslao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vezani članci Konferencija Stožera civilne zaštite Božinović otkrio kako će izgledati mjere za ulazak u zemlju: "Svjedočimo naglom rastu, očekujemo strože mjere za još županija" Vozila Hitne pomoći, ilustracija Hitna pomoć u Istri ima problema s telefonima, objavljen broj za hitne slučajeve

"Da se svi suzdrže kontakata izvan svojih kućanstava i da je najbolja i najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i za Novu godinu ne ići u posjete", rekao je Božinović.

Ove poruku poslao je tek nakon pitanja Nove TV. No jasniju poruku stožer tek planira poslati.

S druge strane, od početka prosinca jasne smjernice ljudima daje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. I koriste novi hashtag, umjesto ostanite odgovorni što mi slušamo mjesecima, oni kažu ostanite u svom socijalnom balončiću.

Navode kako treba izbjegavati nepotrebna putovanja, a ako imate simptome koronavirusa ostanite doma i kontaktirajte liječnika, izbjegavajte druženja izvan kućanstva ili tzv. socijalnog balončića. U socijalnom balončiću su ljudi s kojima ćete se družiti tih dana i koji se drže istih mjera kao i vi.

Adventski ukrasi, ilustracija Preporuke Europskog cenra za prevenciju i kontrolu bolesti Foto: DNEVNIK.hr

Ukoliko morate izaći i svog kruga, preporuka je samoizolacija nekoliko dana prije kontakta, posebno s ranjivijim skupinama. Ako imate bilo kakve nesigurnosti, ostanite doma i spojite se s onima koje volite putem interneta.

Britanska vlada to naziva božićnim socijalnim balončićem. U kojem jasno propisuju da se od 23. do 27. prosinca građani isključivo drže svog kruga u kojem smije biti tri kućanstava.

U Nizozemskoj svako kućanstvo ima limit od tri posjetitelja. Njemačka će za blagdane uvesti ograničenje okupljanja od 10 ljudi, no odjeknula je emotivna poruka kancelarke Angele Merkel gdje ih poziva da se od toga suzdrže.

"Želim reći ovo, budemo li imali previše kontakata za Božić, a poslije se ispostavi da je to bio posljednji Božić s našim bakama i djedovima, onda znači da smo bili nemarni, a ne smijemo biti nemarni", rekla je Merklel.

Takve poruke su ono što nedostaje hrvatskom stožeru, poručuje komunikacijska stručnjakinja.

"Ja bih rekla da nam nedostaje i jasnoće i emotivnosti. Što su poruke manje jasne, veće su mogućnosti za interpretacije", govori Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja.

Talijani već sad znaju da tijekom blagdana, a počevši od 20. prosinca, neće moći odlaziti u druge regije. Na pitanje hoće li doći do sličnih zabrana u Hrvatskoj, opet bez jasnog odgovora.

"Sigurno je da će se ovaj režim koji je sada uspostavljen u osnovi produžiti, a ukoliko bude nekih pojedinačnih korekcija o tome ćemo blagovremeno komunicirati", govori Božinović.

Pa je i točno dva tjedna prije Božića ostalo još mnogo upitnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju