Indijske vlasti u nedjelju su zbog brzog širenja covida-19 u New Delhiju odlučile preurediti pet stotina željezničkih vagona u improvizirane bolnice, pojačati testiranja i provjeravati zdravstveno stanje građana od kuće do kuće u najteže pogođenim područjima.

Galerija


Delhi je u zadnja dva dana prijavio 2000 novih slučajeva zaraze i postao je jedan od većih žarišta epidemije u Indiji uz Mumbai i Ahmedabad.

Vezani članci Kamere Dnevnika Nove TV u inspekciji s državnim inspektorima - 1 Bili smo na terenu s inspektorima u nadzoru noćnih klubova i na licu mjesta provjerili drže li se propisanih mjera Turisti u Zadru u vrijeme koronakrize Britanac prekršio mjeru samoizolacije: Nestao kad su došli po njega da ga odvedu u karantenu, evo gdje su ga pronašli

U gradu je do sada potvrđeno ukupno 38.958 slučajeva zaraze i 1271 umrlih.

Do sredine srpnja zaraženih bi moglo biti najmanje pola milijuna s obzirom na to kako se virus širi, rekao je zamjenik čelnika Delhija Manish Sisodia.

Vrhovni sud prije nekoliko je dana kritizirao vlasti zbog medijskih izvješća da se ljude ne prima u bolnice i na krematorije te da se s pacijentima i mrtvim tijelima nepravilno postupa.

„Savezna vlada pokušat će osigurati svu potrebnu opremu vladi Delhija radi borbe protiv pandemije kao što su boce s kisikom, respiratori i mjerači pulsa”, objavio je na Twitteru savezni ministar unutarnjih poslova Amit Shah nakon kriznog sastanka s predsjednikom Delhija Arvindom Kejriwalom i drugim visokim dužnosnicima.

Zbog manjka kreveta, ministarstvo željeznica odmah će osigurati 500 vagona koje će se opremiti medicinskom opremom za prihvat pacijenata oboljelih od covida-19. Tako će se osigurati 8000 kreveta, rekao je Shah.

U roku od tjedan dana povećat će se testiranje za tri puta, a uvest će se i obuhvatne provjere zdravstvenog stanja ljudi od kuće do kuće u zonama u kojima se pojavio virus i u kojima su uvedena stroga ograničenja kretanja.

U Indiji je trenutno više od 322 tisuće zaraženih, a broj umrlih popeo se na 9204.