Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo kolektivni imunitet?

Epidemiolog o specifičnosti četvrtog vala korone: ''Stvoren je dosta veliki bazen imunih osoba..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je da je kolektivni imunitet u četvrom valu epidemije ipak vidljiv.

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, smatra kako je kolektivni imunitet, stečen cijepljenjem i preboljenjem virusa, u četvrtom valu epidemije ipak vidljiv, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Većina hospitaliziranih necijepljena Epidemiolog upozorio na zabrinjavajuće stanje u bolnicama: ''Daleko je od onoga što se smatra podnošljivim'' Dobrica Rončević - 2 Drastičan skok brojki Danas imaju najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj. Epidemiolog poručuje: "Sezonu smo održali uspješnom zbog uvođenja COVID potvrda"

''Kad se gleda udio hospitaliziranih među aktivnim slučajevima i udio među novooboljelima, vidimo jednu karakteristiku ovog epidemiološkog vala, koji je posljedica stvaranja dosta velikog bazena imunih osoba. Kod ovakvih brojki, koje govore o kretanju zaraze u populaciji, očekivali bismo i dvostruko veći broj hospitaliziranih i pacijenata na respiratorima, no to se, srećom, nije dogodilo. To je posljedica stvaranja određenog individualnog imuniteta koji ima i dobar dio pacijenata koji su zbog cijepljenja i preboljenja kod zaraze zaštićeniji od najtežih oblika bolesti'', rekao je Rončević.

Dodao je da se u Primorsko-goranskoj županiji cijepljenje posljednjih tjedana ubrzalo te da je udio cijepljenih proteklog tjedna za 21 posto veći od broja cijepljenih prije dva tjedna, prenosi Novi list.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene