Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska razrađuje različite scenarije mjera u obrazovanju s obzirom na razvoj epidemije koronovirusa, a u četvrtak će se održati ministarska konferencija EU-a od koje se očekuju zajednički zaključci za sve zemlje članice, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak u Zagrebu.


Ministarstvo koordinira SRCE, Carnet i sve nadležne agencije, te će u suradnji sa Stožerom civilne zaštite dati informacije kada to bude potrebno, rekla je ministrica Blaženka Divjak i odbacila pitanje o mogućoj prijetnji bolesti iz Italije, koja je u "posebnom položaju".

Vezani članci Ilustracija Preminule četiri osobe: Objavljeni novi podaci, pogledajte stanje po županijama Korona brojke u porastu - 4 Fatalna pogreška u testiranju na koronu: Tisuće pozitivnih testova prijavljivali kao negativne, zbog čega je možda došlo i do smrtnih slučajeva

Sve što isplaniramo šaljemo svim ravnateljima, a prvenstveno su to upute za održavanje higijene, za okupljanja i putovanja te razna objašnjenja i odgovori na pitanja, dodala je.

Istaknula je da će se određeni zaključci znati nakon događa koji slijede, a to je UNESCO-ova konferencija za obrazovanje koja će se održati sutra, na kojoj će biti riječi o tome kako koronavirus i izvanredna situacija povezana s njim utječu na obrazovanje.

Ministrica Divjak sazvala ja za četvrtak posebnu konferenciju ministara svih 27 država članica, na kojoj se očekuje odgovor EU-a na ta pitanja.

Posebno je važno vidjeti koje su to prakse u različitim državama te očekujemo zaključke koji će biti univerzalni za sve države članice, kazala je Divjak i dodala da je Hrvatska pripravna koordinirati sve aktivnosti te da to je razlog zbog kojeg je sazvana konferencija.

Ravnatelji moraju održavati mjere higijene i voditi računa o potrepštinama za higijenu, za što Ministarstvo daje novčana sredstva. "Ja sam sigurna da sredstava ima, ali treba voditi računa o tome da se sve to nabavlja i da se školama pravovremeno dostavljaju sredstva", rekla je ministrica i pozvala roditelje da upozore učenike kako se treba ponašati, odnosno da se u školi ne uništava "sve ono što treba za higijenu". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju