Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći porasti od početka

Crni rekord nije zabilježen samo u Hrvatskoj: Diljem Europe drastično porasle brojke novooboljelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je u četvrtak zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom, kao i u velikom broju europskih zemalja, počevši od susjedne Slovenije i Austrije, pa do Rusije, Ukrajine, Bugarske, Češke i Slovačke, zemalja koje bilježe najveće dnevne poraste slučajeva od početka pandemije.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da su u Hrvatskoj u četvrtak zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Slika nije dostupna prognoze za pandemiju WHO dao tračak optimizma: "Ovaj prekid vatre mogao bi nam donijeti trajni mir"

Stopa zaraženih koronavirusom u uzletu je diljem Europe, dok se zemlje središnje i istočne Europe bore s novim valom pandemije, koji je ovaj tjedan dosegao novi vrhunac, prenose agencije.

Dnevno više od 1200 zaraženih

U Austriji je dnevni broj zabilježenih slučajeva prešao 1200, što je premašilo rekordnu brojku oboljelih u ožujku, izvijestile su u četvrtak novine Kroner Zeitung.

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno rekordnih 387 zaraženih, objavila je vlada u četvrtak. Budući da je u velikom porastu broj hospitaliziranih, vlada je odredila otvaranje novih COVID odjela u bolnicama, te tzv. crvenih zona u domovima za starije.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je potvrđen 453 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najviše od izbijanja epidemije u toj zemlji.

U Federaciji je zaraženo 269, a u Republici Srpskoj 155 osoba. U Federaciji je preminulo pet osoba. Više o tome pročitajte OVDJE.

Rekordan porast u Poljskoj

Poljska je zabilježila rekordni porast od 4280 dnevnih slučajeva u četvrtak, kao i novi rekord od 76 smrtnih slučajeva, prema ministarstvu zdravstva. Ukupno je ta zemlja od 38 milijuna ljudi od početka pandemije prijavila 111.599 slučajeva zaraze koronavirusom.

U Češkoj je s 5335 novih slučajeva porast zaraženih premašio prethodni rekord od 4457 slučajeva prijavljenih prethodni dan, dok se zemlja od 10,7 milijuna stanovnika bori s najvećim dnevnim porastom broja slučajeva otkako je pandemija počela. Ukupno je od početka pandemije zabilježeno 95.360 slučajeva zaraze te 829 smrtnih slučajeva, prenosi Reuters.

Gotovo 11.500 novih slučajeva u Rusiji

U Rusiji je u četvrtak prijavljeno gotovo rekordnih 11.493 novih slučajeva koronavirusa, zbog čega se ukupan broj zaraženih od početka pandemije popeo na 1.260.112. Zdravstvene vlasti rekle su da je u posljednja 24 sata umrla 191 osoba te sada ukupna brojka umrlih iznosi 22.056. Vrhunac zaraze u Rusiji bio je 11. svibnja, kad je broj dnevnih slučajeva iznosio 11.656.

Slovačka je u četvrtak također prijavila rekordan broj novih dnevnih slučajeva zaraze, koji iznosi 1037, što je najviša zabilježena brojka od početka pandemije, rekao je premijer Igor Matovič.

"Budimo vrlo oprezni, molim vas", napisao je Matovič na svome Facebooku. Njegova vlada predstavila je nove mjere kojima je svrha zaustavljanje širenja virusa te je odobrila izvanredno stanje od 1. listopada.

Razmišlja se o očuvanju ekonomije i zdravlja

Ukrajina je zabilježila 5397 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, što je porast naspram jučerašnjih 4753. Broj smrtnih slučajeva narastao je za 93 te dosegnuo brojku od 4.690.

Ukrajina je u ožujku nametnula strogu karantenu, koju je olakšala u svibnju. Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je da vlada u ovom trenutku razmišlja kako očuvati ekonomiju i spasiti ljude.

U Bugarskoj je u četvrtak prijavljeno 437 novozaraženih, a dosad je su potvrđena 22.743 slučaja od koronavirusa, uključujući i 873 smrti.

Bugari moraju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima i držati fizičku distancu, a vlada zasad ne namjerava uvoditi nove mjere.

Glavni zdravstveni inspektor u zemlji rekao je da nove mjere, poput zatvaranja restorana, mogu biti nametnute ako broj potvrđenih slučajeva nastavi rasti, no isključio je mogućnost potpune karantene.

Znatan porast i u Njemačkoj

Njemačka je zabilježila više od 4000 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je porast od 1200 slučajeva u usporedbi s prethodnim danom, objavila je nacionalna agencija za kontrolu bolesti, prenosi agencija dpa.

Prema brojkama instituta Robert Koch, u četvrtak je prijavljeno 4058 slučajeva zaraze, za razliku od 2828 od prethodnog dana.

Zemlja nije prijavila tako velik broj dnevnih slučajeva od vrhunca pandemije krajem ožujka i početkom travnja, kad je u Njemačkoj bilježeno više od 6000 novih dnevnih slučajeva prije nego što su značajno opali. Zaraza je ponovno počela rasti u srpnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene