Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović
Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović Foto: Ronald Goršić/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u utorak da Hrvatska ne razmišlja o uvođenju policijskog sata te istaknuo da "težina mjera ovisi o disciplini svakoga od nas".


"Kada bi se svi pridržavali jednostavnih mjera, a to je fizička distanca, higijena ruku i nošenje maski kada se ne može osigurati dovoljna fizička distanca, onda nam nikakve mjere ne bi bile potrebne", kazao je Davor Božinović u izjavi nakon potpisivanja sporazuma s američkim ministarstvom domovinske sigurnosti.

Vezani članci Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić Kardinal Vinko Puljić pozitivan na koronavirus, ima blage simptome Koronavirus u Kini - 3 Curenje podataka otkriva što se događalo u Kini na početku pandemije: "Situacija je bila zbunjujuća, složena i kaotična"

Dodao je da je zaštita od bliskih kontakata najbolji način kako spriječiti da i u Hrvatskoj dođe do uvođenja restriktivnih mjera.

Građane je pritom pozvao da se suzdrže od okupljanja i privatnih slavlja koja su dokazano žarišta epidemije, pogotovo kada se odvijaju u zatvorenom prostoru.

"To u konačnici dovodi u opasnost zdravstveni sustav koji onda nije u poziciji da pomogne ne samo ljudima koji boluju od koronavirusa nego i drugim bolesnicima jer jednostavo dođe u fazu da je zatrpan", kazao je Božinović.

"Svako širenje epidemije znači da smo bili negdje gdje smo se mogli i bolje zaštititi, a pogotovo je sve manje opravdanja ako se to događa na nekakvim slavljima i zabavama, bez obzira na to bile one privatnog ili drugog karaktera", poručio je Božinović.