Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naveli i iznimke

Stožer objasnio kako će se kontrolirati nose li građani maske. Markotić odgovorila koliko često treba prati one platnene

Nošenje zaštitnih maski od danas je obvezno u svim trgovinama u Hrvatskoj. Na pitanje kontrole pridržavaju li se građani tog pravila, Božinović je kazao da će biti sankcija ako se nekih mjera građani ne budu pridržavali. Apelirao je na sve da poštuju mjere koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je na konferenciji za medije nošenje zaštitnih maski koje je od danas obvezno za sve zaposlenike i građane u trgovinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Božinović je kazao da, kao što postoje mjere koje se odnose na lokalne razine, postoje i one mjere koje se odnose na razinu cijele države. Jedna od tih je i nošenje zaštitnih maski u trgovinama, ugostiteljskim objektima i javnom prijevozu.

''Imat ćemo sankcije''

''Nije toliko poanta u kaznama, ali imat ćemo i sankcije ako se pokaže da nije prihvaćena neka mjera. Nadamo se da do toga neće doći'', kazao je.

''Rukovodimo se onime na što nam ukazuju brojne analize i situacije, to je da je jesen razdoblje u kojemu bi se mogli suočiti s većim izazovima kad je u pitanje širenju korone s možda i težim simptoma. Zato ovo razdoblje moramo iskoristiti da svi steknemo navike koje će nam biti neophodne za jesen'', rekao je.

''Manje trgovine ne trebaju uslužiti kupca bez maske''

Na građane je Božinović apelirao da se pridržavaju mjera. Istaknuo je da u većim trgovinama i trgovačkim centrima ne bi trebalo biti problema u nepropuštanju kupaca bez maski jer tamo postoje zaštitari.

''Što se tiče manjih trgovina, one ne bi trebale uslužiti nikoga tko dođe bez maske. Naravno, tamo nema zaštitara i, budimo realni, nema toliko policije, inspekcija niti civilne zaštite koji mogu pokriti sve. Zato apeliramo ne samo na odnos prodavač-kupac već i na one ljude koji su tamo da, ako ništa drugo, pozovu 112 ili policiju koja će intervenirati'', poručio je Božinović. Dodao je da je svima u cilju da prihvate novo normalno.

Tko ne treba nositi masku?

Na korištenje zaštitnih maski osvrnula se i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu Alemka Markotić. Kazala je da bi medicinske zaštitne maske trebalo mijenjati svaka tri sata.

''Ali ovisi i o situaciji, temperaturi, pa se može promijeniti i ranije. Platnene bi isto trebalo imati dvije ili tri pa mijenjati tijekom dana, ovisno o tome kiše li čovjek ispod toga, kašlje ili slično'', rekla je i istaknula da se jedna maska ne može nositi cijeli dan.

Na pitanje koje su skupine iznimke od nošenja zaštitnih maski, ravnatelj HZJZ-a rekao je da su to ponajprije djeca mlađa od dvije godine. Među iznimke se ubrajaju i one osobe koje ''zbog drugih respiratornih smetnji teško dišu i zbog toga ne mogu imati masku'', invalidi koji ne mogu sami staviti ili adekvatno namjestiti masku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene