Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Božinović o otvaranju granica: ''Nema smisla da pozovete nekoga na poslovni sastanak i stavite ga u izolaciju''

Davor Božinović i Martina Bolšec Oblak - 2
Davor Božinović i Martina Bolšec Oblak - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović za Dnevnik Nove TV detaljnije je govorio o popuštanje epidemioloških mjera na granicama, a osvrnuo se i na održavanje parlamentarnih izbora. S njim je razgovarala reporterka Martina Bolšec Oblak.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o otvaranju granica, a načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Dnevniku Nove TV otkrio je da je dosad oko 200 ljudi već podnijelo zahtjev za ulaskom u Hrvatsku.

Na pitanje tko sada može u zemlju ući, a da pritom ne mora u samoizolaciju, Božinović kaže da ''nema smisla ako imate sastanak i pozovete ljude koji su zainteresirani za poslovnu suradnju pa ih stavite u izolaciju i ne mogu napustiti hotel''.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Novo normalno Život od ponedjeljka: Možemo na kavu, a ukida se još i cijeli niz zabrana

''Posjeti obiteljima nisu preporučljivi. Naravno, ako je u pitanju neki smrtni slučaj izaći ćemo u susret'', istaknuo je Božinović i dodao da je Uprava za granicu otvorila posebnu e-mail adresu na kojoj se strani državljani mogu informirati o tome ispunjavaju li uvjete za ulazak u zemlju.

''Ljudima se dopušta da odu na poslovni sastanak, obave ono po što su došli, da odu do svojih nekretnina ili fakulteta, ali ono vrijeme nakon što obave ono po što su došli trebali bi provoditi tamo gdje su smješteni, bilo da je to hotel ili studentski dom'', objasnio je načelnik Stožera.

Razmotrit će se zahtjeve turista

Istaknuo je da će se, iako se mjere popuštaju, ukoliko se pojavi neko novo žarište, mjere ponovno uvoditi.

Ako neki turist, primjerice, već danas podnese zahtjev za ulaskom u Hrvatsku, Božinović kaže da bi se tu mogućnost razmotrilo ako postoji dogovoren aranžman sukladno epidemiološkim mjerama. Na pitanje iz kojih bi se zemalja možda prihvatilo turiste, Božinović je odgovorio da bi bili liberalniji prema državama članicama Europske unije.

''Što se tiče trećih država, na zadnjem sastanku u petak je odlučeno da se prema trećim državama još koristi institut zabrane, a on bi se produžio do sredine lipnja'', kaže Davor Božinović.

O izborima: Jasno je da će HDZ pobijediti

Kada je riječ o održavanju izbora, Božinović kaže da će se oni organizirati ako epidemiološka situacija bude povoljna. ''A kad će se oni raspisati to će se odlučiti u danima koji slijede'', rekao je.

Na pitanje može li najavljena suradnja Ivana Penave i Miroslava Škore potencijalno ugroziti HDZ na izborima, Božinović je rekao da ne razmišlja o tome. ''HDZ će, kad god oni bili, na tim izborima pobijediti. To postaje jasno svima iz dana u dan'', poručio je.

Osvrnuo se i na mogući drugi val epidemije tijekom jeseni. ''Zdravstvena zajednica smatra da će se taj virus javljati u valovima. Na jesen građani više manje mogu znati što očekivati. Mi ćemo i dalje pratiti situaciju i poduzimati mjere kako bi s jedne strane podržali ekonomsku aktivnost, a s druge strane štitili živote i zdravlje'', zaključio je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene