U koronakrizi SDP smatra nužnim moratorij na godinu dana na sve stambene i nenamjenske kredite ili 110 milijardi kuna. S predsjednikom SDP-a razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Galerija


Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kaže da je njegova stranka predložila moratorij na kredite, ali da to ne znači da oni koji žele nastaviti plaćati to ne mogu.

Vezani članci Građani na brzom testiranju na lokaciji Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića - 5 Počela brza testiranja na više lokacija u Zagrebu, ovdje je sve što o njima trebate znati. Bandić poručio: "Prvi smo u Hrvatskoj" Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV - 2 Capak za Dnevnik Nove TV: "Nećemo smanjivati vrijeme izolacije, ali ćemo produžiti rok trajanja imuniteta nakon COVID-19"

"Želimo da ljudi ne uđu u strah i neizvjesnost, da se život nastavi normalno", kaže šef SDP-a te dodaje da banke imaju 30 milijardi kuna likvidnosti pa su od HNB-a tražili stimulaciju da "banke upumpaju u gospodarstvo".

Bernardić kaže da država mora iskoristiti novac koji joj je na raspolaganju i pomoći gospodarstvu. Dodaje kako javni dug ove godine nije toliko bitan jer ako se "sve uruši, kasnije neće imati tko puniti proračun".

SDP predlaže i osnivanje fonda za likvidnost koji bi kontrolirala država koja ima ključnu ulogu u ovoj krizi.

"Država je respirator koji daje kisik gospodarstvu", kaže Bernardić te dodaje da je SDP dao 10 zakona u proceduru te će se rado odazvati ako ih premijer Andrej Plenković pozove na razgovor, no oni njega nemaju namjeru zvati.

Što se tiče mjera praćenja mobitela građana, kaže da je to apsurdno i da u Hrvatskoj ne smije biti ograničavanja sloboda, a ako se već slobode ograničavaju, treba imati dvotrećinsku potporu Sabora.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr