Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne postoje jednaki uvjeti

SDP: Za ovu školsku godinu treba ukinuti državnu maturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je najavio da će stranka predložiti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi kojim bi se ukinula državna matura, ali samo za ovu školsku godinu, budući da svi učenici nemaju jednake uvjete za online nastavu.

"Kod provođenja online nastave, sva djeca nemaju jednake uvjete jer nemaju jednako dobra računala, jednako dobru internet vezu, a, nažalost, pojedina djeca u Zagrebu i okolici zbog potresa nemaju više ni vlastiti dom. Stoga bi bila velika nepravda provesti državnu maturu s obzirom na to da sva djeca nemaju jednake uvjete za učenje i polaganje državne mature", poručio je Bernardić s konferencije za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odluke o održavanju Objavljene detaljne upute za održavanje prvog kruga državne mature: Kako će izgledati ispitni prostor, kako doći na ispit... Slika nije dostupna ISPITI U DOBA KORONE Objavljen raspored za državnu maturu – smanjen opseg ispitnoga sadržaja

U prijedlogu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi traže ukidanje državne mature, ali samo za ovu školsku godinu jer su, rekao je, učenici izgubili više od mjesec dana nastave zbog štrajka učitelja i najmanje mjesec dana zbog koronavirusa do sada.

Predlažu i da se završnost srednje škole stječe zaključivanjem ocjena.

Tom bi se mjerom, rekao je Bernardić, uštedjelo i nekoliko desetaka milijuna kuna što je u ovom trenutku izuzetno bitno.

Bernardić je apelirao da se, gdje god je moguće, olakša upis na fakultet, uvjeren da da će sveučilišta, koja su po zakonu autonomna, donijeti najbolju moguću odluku vodeći računa o specifičnom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi i o interesima djece.

Glasovac: "Odgoda mature ili održavanje krajem kolovoza"

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ocijenila je kako je izostala pomoć Ministarstva obrazovanja i znanosti i Vlade obrazovnim radnicima, djeci i roditeljima - i tehnička i psihološka. "Odgovorno ministarstvo i Vlada ne mogu sebi dopustiti da mjesec i pol dana nemaju nijedno rješenje za upravljanje krizom kojim će umiriti roditelje, ohrabriti učitelje i djecu", poručila je.

"Zamislite tragediju da se samo jedno dijete početkom lipnja zarazi za vrijeme fizičkog provođenja mature pa pozivamo ministarstvo da odustane od toga", rekla je Glasovac i dodala kako od Ministarstva obrazovanja stoga očekuju da osigura učenicima da ove godinu nisu obvezni polagati državnu maturu nego da četvrti razred završe zaključivanjem ocjena, a da se s fakultetima dogovori da djeca pod jednakim uvjetima, sa što manje stresa upišu fakultete, gdje je moguće i bez prijemnih ispita.

Glasovac je podržala i ideju da se matura, bude li provođena, iz sigurnosnih razloga održi krajem kolovoza, kako predlaže i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Također, zatražila je da se ukine brojčano ocjenjivanje za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te da se smanji cijena ili potpuno ukine plaćanje studentskih domova.

SDP pokreće online peticiju za godišnji moratorij na kredite

Bernardić se osvrnuo i na Vladino odbijanje SDP-ova prijedloga Zakona o moratoriju na kredite od godinu dana, čime se, ocijenio je, direktno svrstala na stranu interesa banaka i ekstraprofita koji banke zarađuju na tuđoj nesreći i tako pokazala koliko joj stalo do ugroženih građana.

Najavio je da će SDP stoga pokrenuti online peticiju za moratorij na kredite od godine dana, bez kamate, uz jednake uvjete za sve i pozvao građane da potpišu peticiju najavivši da će ovaj tjedan građane obavijestiti kako to mogu učiniti.

Komentirajući nagađanja o datumu parlamentarnih izbora, Bernardić je rekao da njihovo održavanje dolazi u obzir tek kada se ukine zabrana javnih okupljanja, a što se tiče uvođenje elektronskog glasanja ocijenio je da sada nije vrijeme za uvođenje tog modela, ali da o tome treba u budućnosti razgovarati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene