U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno više od tri tisuće novozaraženih. Nastavi li se trend porasta brojki, nagađalo se da bi se mogla proširiti upotreba COVID potvrda. No, s vrha HZJZ-a stigao nam je jasan odgovor.


Digitalne COVID potvrde zasad su obvezne samo za djelatnike u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, no njihova bi se upotreba usoro navodno mogla proširiti.

Kako je objavio portal Index, ako se nastavi trend porasta brojki, COVID potvrde bi nakon 1. studenog mogle postati obvezne za brojne sadržaje.

"Planira se uvođenje COVID za sve ugostiteljske objekte, restorane, kafiće, trgovačke centre, za sve proslave, okupljanja, festivale i sva okupljanja u zatvorenom prostoru", rekao je neimenovani izvor za Index.

Ovu su informaciju za DNEVNIK.hr demantirali glasnogovornik Vlade Marko Milić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. ''Ništa od toga'', kratko je odgovorio Capak na naš upit.

Oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš. ''Pročitao sam da se u medijima navodi da kreće upotreba od 1. studenog. Nije još preciziran niti rok niti opseg. Načelno se razgovara o svemu'', kazao je.

Posljedice ovise o broju necijepljenih

Glasnogovornik Vlade je kazao za Hinu da se u Vladi i Stožeru o tome nije razgovaralo. "Pojedini medijski natpisi o tome da se u Hrvatskoj od 1. studenog uvode obavezne covid potvrde za sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i veći broj društvenih djelatnosti i aktivnosti su potpuno netočni. O tome se u Vladi i Stožeru civilne zaštite RH, koji donose mjere, nije razgovaralo", rekao je.

Naglasio je i da udio necijepljenih među novozaraženima, hospitaliziranima te umrlih, nažalost, jasno ukazuje da dinamika četvrtog vala COVID-a i njegove posljedice ovise prije svega o broju necijepljenih u Hrvatskoj.

"Umjesto nepotrebnog širenja panike temeljem krivih informacija, svi u hrvatskom društvu trebamo uložiti dodatne napore za ubrzanje procesa cijepljenja i potaknuti sve koji još oklijevaju da se cijepe, jer je to jedini izlaz iz ove pandemije", poručio je Milić.

COVID potvrde - 2 Susjedi od subote u kafić samo s COVID potvrdom: "Situacija je katastrofalna. Ako treba, neka se uključi i nuklearna inspekcija!"

Capak je i u utorak govorio o proširenju upotrebe COVID potvrda kada je također rekao da se o tome ne razmišlja, no vjeruje da bi o tome uskoro moglo biti govora.

''Zemlje na zapadu ih sve šire koriste kao vrstu pritiska na necijepljenje. Jer oni koji su cijepljeni imaju prednosti, to je vrsta pritiska na necijepljene. Mi nemamo nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tomu razgovarati. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstvo uspjelo. Više nemamo nikakvih problema oko toga. Rekao bih da će uskoro početi razgovor o njihovom proširenju", rekao je Capak.

A što na eventualno proširenje upotrebe COVID potvrda za Dnevnik Nove TV kažu građani? "Da, da konačno spriječimo tu koronu da nas više ne maltretira u životu", kaže Karmela. "Svaki put kad se dogodi da je zatvoreno sve, ljudi se opuste kad se sve otvori i opet se povisi broj zaraženih. Malo smo zakasnili", smatra Leonarda. "Za unutrašnjost restorana i kafića bih rado da se uvede, to je nešto što se ne mora, čovjek ide slobodnom voljom pa onda neka i doprinese", mišljenja je Marija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju