Bolnica u Slavonskom Brodu
Bolnica u Slavonskom Brodu Foto: Ivica Galović/Pixsell

Muškarac u dobi između 40 i 50 godina četvrta je osoba zaražena koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, a njegovo zdravstveno stanje, kao i stanje još dviju zaraženih osoba smještenih u karanteni slavonskobrodske bolnice, stabilno je, rečeno je u ponedjeljak u Županijskom stožeru Civilne zaštite.


Ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Josip Samardžić rekao je da je u nedjelju navečer u bolnicu primljen pacijent koji je pozitivan.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Na sjednici VNS-a razgovarali i o obveznom cijepljenju: "Moramo učiniti sve da se protiv korone cijepi najveći broj građana" Građani na brzom testiranju na lokaciji Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića - 5 Počela brza testiranja na više lokacija u Zagrebu, ovdje je sve što o njima trebate znati. Bandić poručio: "Prvi smo u Hrvatskoj"

"U ovom trenutku u izolaciji u bolnici su četiri pacijenta, tri su pozitivna, a za četvrtog čekamo rezultate. Sva tri pacijenta stabilne su kliničke slike", rekao je Samardžić. Dodao je da novi pacijent nije zdravstveni djelatnik.

Također je rekao da se "od medicinskog osoblja koje je bilo u kontaktu s umrlom pacijenticom sukcesivno uzimaju brisovi u skladu s epidemiološkim pravilima" te da je u petak uzeto 40 brisova. Istaknuo je da su aktivnosti u bolnici redovite, po reduciranom planu.

Prema epidemiološkim podatcima, novooboljeli pacijent nije putovao izvan Hrvatske, ali jest unutar zemlje.

Kontakti novooboljelog u samoizolaciji

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković rekao je da su "njegovi kontakti do kojih su uspjeli doći stavljeni u samoizolaciju".

U Brodsko-posavskoj županiji dosad je uzeto oko 220 brisova i oko 440 ljudi izašlo je iz samoizolacije. U samoizolaciji je još oko 800-900 osoba, od kojih je 85 onih koje su bile u kontaktu s osobama pozitivnima na koronavirus, rekao je Cvitković.

Na upit novinara o mogućem otpuštanju prvog pacijenta zaraženog koronavirusom iz slavonskobrodske bolnice, Cvitković je objasnio kako, unatoč njegovu dobrom zdravstvenom stanju, prema trenutačnim kriterijima (dva negativna brisa u roku od 48 sati), još nije za otpust. Dodao je da se i to ubrzo očekuje te kako zasad nije bolestan nitko od njegovih kontakata.

Zbog nesavjesnog ponašanja manjeg dijela građana proteklog vikenda Stožer je ponovno pozvao građane da se pridržavaju zabrane okupljanja na javnim mjestima, koja uključuju i igrališta i izletišta. (Hina)