Bolnica u Češkoj
Bolnica u Češkoj Foto: Afp

Češke bolnice izvijestile su o rekordnom broju pacijenata oboljelih od COVID-19, pokazuju podaci objavljeni u srijedu.


Sveukupno su u bolnicama na liječenju od COVID-a 8162 pacijenta, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju od izbijanja pandemije.

Vezani članci Zaštitne maske, ilustracija Kakvi nas brojevi očekuju danas? Pristižu izvješća lokalnih stožera Koronavirus u Indiji - 2 Svjetsko žarište korone doseglo vrhunac vala? Četvrti dan zaredom manje od 400 tisuća novih slučajeva, broj umrlih i dalje visok

Njih 1600 ima vrlo težak oblik bolesti, zbog čega su stavljeni na respiratore.

U posljednja 24 sata zabilježena su 16.642 nova slučaja zaraze. Tijekom posljednjih tjedan dana na 100.000 stanovnika bilo je 780 zaraženih.

U istočnoj Češkoj aktiviran je plan za izvanredna stanja jer su bolnički kapaciteti na rubu pucanja.

S obzirom na očajnu situaciju, u liječenju pacijenata također će se koristiti i većinom netestirani lijekovi. U bolnicu u Brno stiglo je 10.000 paketa antiparazitskog lijeka Ivermectina.

Tu taktiku osobno zagovara premijer Andrej Babiš. "Govorimo da ne možemo čekati na klinička ispitivanja. Probajmo ovako", rekao je.

U međuvremenu su velike tvrtke počele masovno testirati svoje zaposlenike te će se u naredna dva tjedna, po nalogu vlade, na koronavirus testirati barem jednom više od dva milijuna radnika i zaposlenika.

Od početka pandemije u Češkoj, koja broji 10 milijuna stanovnika, zarazilo se gotovo 1,3 milijuna ljudi, a umrlo ih je 29.941.