Venecija je grad poznat po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti. No grad je to poznat i po čestim poplavama. Ovog puta iz talijanskog grada na vodi potpuno drugačija slika - kanali su zbog neuobičajeno niskog vodostaja gotovo presušili.

Galerija


Posljednjih dana kroz poznate kanale gondole ne prolaze jer njihova uobičajena ruta sada nalikuje na blatne rovove. Iznimno je niska razina mora u venecijanskim kanalima. Zbog niskog vodostaja gondole su nasukane u mulju.

Vezani članci Tom Cruise (Foto: Profimedia) Velika holivudska zvijezda "zatočena" u hotelu zbog koronavirusa, ne smije izaći još nekoliko dana Venecija ponovno pod vodom - 1 Nevrijeme u Italiji: Troje ljudi poginulo, Veneciji prijeti nova poplava

Prema podacima tamošnjeg Centra za predviđanja plime i oseke, razina mora tijekom vikenda spustila se na minus pedeset centimetara. Niže razine od ovih Venecija je zabilježila 2008. i 2018. godine.

Ovi neuobičajeni prizori poremetili su i promet koji se u ovom gradu odvija pretežito na vodi. Ovisno o plimi i oseci vodostaj ovdje može varirati i do pola metra. No ovaj je grad na vodi u posljednje vrijeme puno češće suočen s poplavama koje više brinu njegove stanovnike.

Posljednji put Veneciju je zahvatio plimni val prije tri mjeseca. Pogoršanje vremena praćeno snažnim vjetrom i pljuskovima tad je iznenadilo gradske vlasti koje nisu stigle aktivirati gotovo pet i pol milijardi eura vrijedan sustav brana. Sustav koji je dovršen u ljeto 2020. trebao bi spriječiti da Venecija više ne pliva pod vodom.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr