Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S RADNOG MJESTA EPIDEMIOLOGA

Epidemiolozi rade dan i noć, doznajte kakvih se sve izmotavanja naslušaju u lovu na kontakte pozitivnih osoba

Matijana Jergović, doktorica NZZJZ-a Dr. Andrija Štampar
Matijana Jergović, doktorica NZZJZ-a Dr. Andrija Štampar DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Matijana Jergović, doktorica NZZJZ-a Dr. Andrija Štampar Matijana Jergović, doktorica NZZJZ-a Dr. Andrija Štampar Foto: DNEVNIK.hr +0 Matijana Jergović, doktorica NZZJZ-a Dr. Andrija Štampar, na telefonu s kontaktom osobe zaražene koronavirusom - 2 Galerija 1/2 >>
Vodimo vas na radno mjesto epidemiologa, koji već mjesecima love kontakte zaraženih osoba. Rade i dan i noć. Naslušaju se svega. Provjerili smo kakvih sve izmotavanja ima.

Epidemiolozi rade po cijele dane. Već mjesecima. 

Pročitajte i ovo Miroslav Venus mjere protiv pandemije Epidemiolozima prekipjelo! Ministru poslali niz zahtjeva: Moglo bi se na posao umjesto u samoizolaciju? Ante Cvitković, epidemiolog Traži pomoć Epidemiolog Brodsko-posavske županije očekuje još gore stanje: "Zovu nas i kad susjed kihne pa pitaju trebaju li se zabrinuti"

"Znači, ako sam četiri minute pričala sa jednim građaninom, imala sam u to vrijeme 15 propuštenih poziva", o svom poslu u vrijeme koronavirusa govori dr. sc. Matijana Jergović iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Toliki je pritisak na svega 15 zagrebačkih epidemiologa. A pravi šou krene u lovu na kontakte pozitivnih osoba. Tu nalete na svašta. Pa i svakakva izmotavanja.

"Govore nam da ne mogu doći do informacija, da ne poznaju osobe s kojima se druže, da nemaju ime i prezime, da nemaju broj mobitela", priča dalje epidemiologinja.

Događa se da oboljeli zataje da su s nekim bili u kontaktu. Istina se kasnije dozna. "To se dogodi jako često. Zato što osobe koje su kontakti čuju od drugih osoba,  bliskih i zajedničkih prijatelja, pa nas često zovu kontakti zaražene osobe, ali radi se o tome da moramo imati potvrđenu priču s obje strane", dodaje Jergović.

I njihove kolege po Hrvatskoj su se naslušale svačega.

"Pričaju da kave traju jako kratko, na udaljenosti od tri metra, da nije bilo rukovanja. Pa kad ih pitamo zašto su se rukovali jer nije vrijeme rukovanja, kažu da se moraju pozdraviti", priča dr. Olga Dabović Rac, iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Ima predomišljanja i oko računice - koliko su vremena proveli sa zaraženom osobom.

"Bilo je neugodnih razgovora u kojima bi osobe rekle da su bile 20 minuta, a nakon iskaza mjere samoizolacije se predomisle i zovu i tvrde da su bili u kontaktu kraće od dvije minute", kaže Jergović.

Pa često moraju biti inspektori, ali i psiholozi.
"Imala sam jako puno puta takvih situacija da sam morala prvo smiriti osobu i onda smo krenuli od početka razgovor i pomalo saznali sve što nas zanima", kaže doktorica Dabović.

Za samoizolacije je HZZO do sada isplatio gotovo 25 milijuna kuna. Na bolničko liječenje pacijenata potrošeno je više od 67 milijuna, a za testiranja oko 266 milijuna kuna.

"Da malo našim ljudima bude jasno. Potrošeno je više od 350 milijuna kuna sveukupno na liječenje koronavirusa do sada", priznaje Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Boje li se jeseni? "Svi se bojimo jeseni, nitko ne zna što će biti, što će doći, ali mi smo spremni", dodaje Vukelić.

I epidemiologe čeka još puno posla. Već sad rade dan i noć. Umorni su, ali kažu, profesionalci su.

"Samo bismo voljeli kad bi nas ljudi još više slušali. Čast pojedincima, ali malo više iskrenosti, malo više respekta prema svemu ovome što radimo i bit će nam svima bolje", zaključuje Olga Dabović Rac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene