Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAŽNO JE CIJEPITI SE

Upozorenje ministra zdravstva: ''Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet više ne može razmišljati samo o COVID-u i ignorirati druge kritične zdravstvene i ekonomske probleme te obrazovne izazove koji su se nakupili tijekom pandemije, rekao je u utorak britanski ministar zdravstva.

"Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u, a ne o drugim zdravstvenim problemima, našim ekonomskim problemima, našim obrazovnim izazovima te moramo iskoristiti cjepivo koje, na svu sreću, djeluje", rekao je Sky Newsu ministar zdravstva Sajid Javid.

"Kad sam došao u ovo ministarstvo sa svježim parom očiju - šokantno je kad pogledate koji su se sve drugi zdravstveni problemi nagomilali: oko sedam milijuna ljudi tijekom pandemije nije zatražilo pomoć NHS-a za svoje zdravstvene probleme."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio Boris Johnson Velika Britanija ukida stroge epidemiološke mjere: "Ljudima ćemo dozvoliti da sami donesu odluke"

Premijer Boris Johnson u ponedjeljak je predstavio planove ukidanja društvenih i ekonomskih ograničenja u Engleskoj za dva tjedna, što će biti test može li cijepljenje dovoljno dobro štititi od vrlo zarazne delta-varijante virusa.

Visok odaziv na cijepljenje put prema normalnom

Nakon nametanja najtežih ograničenja u britanskoj mirnodopskoj povijesti kako bi se zemlja borila s koronavirusom, Johnson se oslanja na program cijepljenja, koji je oslabio poveznicu između broja zaraženih i hospitalizacija, te smatra da cijepljenje može spriječiti prenapučenost zdravstvene službe u slučaju novog vala COVID-19.

Britanija je imala sedmu najveću smrtnost na svijetu od koronavirusa, dok je Johnson optuživan da je bio prespor u uvođenju svake od triju britanskih karantena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dominira delta soj Raste im broj zaraženih, no oni cijepljene kontakte umjesto u izolaciju šalju na - testiranje: "Isprobavamo taj pristup"

No odaziv na cijepljenje u Britaniji je visok, s 86 posto odraslih koji su primili prvu dozu cjepiva i 64 posto onih koji su do ponedjeljka primili dvije doze, prema vladinim podacima.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da cjepiva vrlo učinkovito sprječavaju da delta-varijanta virusa uzrokuje teži oblik bolesti i hospitalizaciju, osobito nakon dvije doze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene