Koronavirus u Londonu
Koronavirus u Londonu Foto: Afp

Britanske zdravstvene vlasti su u srijedu, dok se nastavlja širiti drugi val novog koronavirusa, priznale da stopa infekcije u Ujedinjenom Kraljevstvu "nije pod kontrolom".


Vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance na tiskovnoj konferenciji upozorio je da "stvari idu u lošem smjeru" i da stopa infekcije nastavlja rasti te da "trenutačno nije pod kontrolom".

Vezani članci Bar, ilustracija Ma ne, nema tu nikoga: Policiju uvjeravao da je zatvorio kafić pa u skladištu našli 13 gostiju. Među njima i 69-godišnjak Tijelo patrijarha Irineja izloženo u Sabornoj crkvi sv. Arhangela Mihaila - 1 Vodio liturgiju na sahrani patrijarha Irineja, iste večeri primljen u bolnicu: Episkop zaražen koronom

Premijer Boris Johnson je na istoj konferenciji pozvao Britance na "strpljenje" i na "zdrav razum", upozorivši još jednom da vlada neće oklijevati da donese strože mjere od onih koje su trenutačno na snazi.

U ožujku je zbog pandemije uvedena karantena na nacionalnoj razini, a zatim je u ljeto postupno ukinuta. Nove restrikcije su uvedene zadnjih tjedana, osobito na lokalnoj razini, zbog porasta broja zaraženih.

"Pred nama je duga zima", upozorio je glavni epidemiolog u Engleskoj Chris Whitty, istaknuvši da broj hospitalizacija, pa i onih na intenzivnoj skrbi, ide "u lošem smjeru".

Ujedinjeno Kraljevstvo, europska zemlja najteže stradala od koronavirusa, ima 42.143 umrla i u srijedu je prijavila 7108 novozaraženih. Ukupno ima 453.264 pozitivna slučaja.

Zastupnici će se moći izjasniti o mjerama

Prije nego parlament produlji odluku o proširenju vladinih ovlasti radi suzbijanja pandemije, ministar zdravstva Matt Hancock je obećao zastupnicima da će se imati priliku izjašnjavati o uvođenju novih nacionalnih mjera i izbjegao u kojoj su bili sprmeni sudjelovati i konzertavni zastupnici.

"Danas mogu Donjem domu potvrditi da ćemo se konzultirati s parlamentom o značajnim nacionalnim mjerama za cijelu Englesku ili Ujedinjeno Kraljevstvo, kada će god biti moguće održat ćemo glasovanje prije no što ta pravila stupe na snagu", rekao je Hancock.

Pedesetak konzervativnih zastupnika zaprijetilo je da će poduprijeti prijedlog po kojemu se zastupnici u parlamentu mogu očitovati o vladinim mjerama radi suzbijanja širenja koronavirusa, optuživši vladu da vlada "putem izvršnih uredbi".

No predsjednik Zastupničkog doma, donjeg doma parlamenta, Lindsay Hoyle, nije dopustio zastupnicima da se izjasne o tom prijedlogu, ocijenivši da nema vremena za kvalitetnu raspravu.

Vlada Borisa Johnsona je već bila na meti kritike da zanemaruje zastupnike pošto je lani prekinula zasjedanje parlamenta u presudnom trenutku u procesu izlaska iz Europske unije. Tu je odluku Vrhovni sud poslije poništio i ocijenio nezakonitom.