Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gotovo je?

Johnson prelomio i okrenuo novu stranicu u pandemiji: ''Ukidamo sve mjere, a testiranje više neće biti besplatno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Engleskoj u četvrtak prestaju sva ograničenja vezana za koronavirus. Više neće biti ni dostupna besplatna usluga testiranja, osim za ugrožene skupine.

Engleski premijer Boris Johnson je rekao da od četvrtka prestaju sva ograničenja vezana za koronavirus, kao i zakonska obveza samoizolacije. Istaknuo je i da od 1. travnja prestaje biti dostupna besplatna usluga testiranja na koronavirus, osim za ugrožene skupine.

Isplata za izolaciju od 500 funti za osobe s niskim primanjima također će prestati ovog tjedna. Odredbe o povećanju zakonske naknade za bolovanje primjenjivat će se sljedećih mjesec dana.

Pročitajte i ovo Stranci koji su došli na cijepljenje u Hrvatsku - 2 AKO NEĆEMO MI... Dnevnik Nove TV doznaje koliko je stranaca došlo u Hrvatsku zbog cijepljenja protiv korone: "Uključen je privatni vozač, hotel s pet zvjezdica..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIPAZITE Zagreb ima novo radno vrijeme cijepnih punktova: Posebna obavijest za sve koji su već ranije naručeni u starom terminu

''Samo zato što je visoka razina imuniteta, a smrtni slučajevi su sada, ako ništa drugo, ispod onoga što biste inače očekivali u ovo doba godine. Zato možemo ukinuti ova ograničenja'', zaključio je Johnson, prenosi BBC.

Velika Britanija, koja ima više od 160.000 umrlih od početka pandemije, što ju čini jednom od najteže stradalih zemalja u svijetu, među prvima je u Europi koje se pokušavaju vratiti prijašnjem načinu života oslanjajući se na veliku procijepljenost.

Boris Johnson, koji se zapleo u skandal zbog domjenaka organiziranih u Downing Streetu u vrijeme dok je na snazi bila zabrana okupljanja i koji je pod policijskom istragom, odlučio je ukinuti glavne mjere koje još vrijede u Engleskoj dvije godine od izbijanja pandemije.

"Sada imamo dostatnu razinu imunosti kako bismo sa zaštite ljudi putem vladinih intervencija prešli na (pristup koji se oslanja na) cijepljenje i na lijekove, kao prvu crtu obrane", rekao je konzervativni premijer u parlamentu.

"Restrikcije imaju visoku cijenu za naše gospodarstvo, naše društvo, naše psihičko zdravlje i prilike koje se pružaju našoj djeci i tu cijenu ne trebamo više plaćati", dodao je, spomenuvši uspjeh kampanje cijepljenja i sposobnost "brze reakcije u slučaju pojave nove varijante".

Ipak, do 1. travnja i dalje vrijedi preporuka da se u slučaju pozitivnog testa ostane kod kuće. Istog dana se ukida besplatno testiranje, osim za starije i ranjive osobe, zbog velikih financijskih troškova.

"Nakon toga ćemo poticati ljude koji imaju simptome covida-19 da preuzmu osobnu odgovornost, kao što pozivamo one koji možda imaju gripu da paze na druge", istaknuo je Johnson.

Čim je u siječnju prošao vrhunac omikron vala, premijer je ukinuo većinu restrikcija u Engleskoj, kao što su maske u zatvorenom prostoru i covid potvrda za ulazak u disko klubove i na veće skupove.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene