Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 130 mjesta za karantenu

Kako izgleda izolacija onih za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom? ''Jednokratna oprema se skida i ide na spaljivanje''

Ulazak u karantenu
Ulazak u karantenu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ulazak u karantenu Ulazak u karantenu Foto: DNEVNIK.hr Policija uz granicu Policija uz granicu Foto: DNEVNIK.hr +0 Zaustavljanje vozila Galerija 1/3 >>
Hrvatske bolnice imaju ukupno 132 mjesta za izolaciju pacijenata. Bude li potrebe, osigurat će se i dodatni kreveti.

Pacijenti u izolaciji pod posebnim su mjerama. ''Izolirani ima svoj sanitarni čvor, dobiva lijekove, hranu. Dakle, ništa posebno, kao i svaki drugi bolesnik. Jedino su mu zabranjeni izlazak van i posjeti'', kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

Sumnjivi pacijenti primljeni su izravno na odjele. Svi ostali pacijenti u bolnicama su sigurni. ''Imamo četiri kreveta izolacije i još 20 kreveta za pacijente kojima izolacija nije potrebna'', kaže ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upute za građane Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Pročitajte i ovo Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 pravila ponašanja Koronavirus: Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što nikako ne smijete činiti

U karantenu medicinsko osoblje ulazi uz svu zaštitnu odjeću – ogrtač, dvostruke rukavice, jednokratnu masku, naočale od polikarbonata, zaštitnu kapu i zaštitu za noge. ''To je jednokratno, sve se skida i ide na spaljivanje i autoklaviranje'', objasnila je Alemka Markotić.

Epidemiolozi pregledavaju sve osobe koje su bile u kontaktu s izoliranim pacijentima. Tako je, primjerice, u Rijeci pod nadzorom tridesetak osoba. ''14-dnevni nadzor kao mjera uglavnom je vezan za to da svatko pojedinačno bude upozoren da treba pratiti svoje simptome bolesti u svakodnevnoj komunikaciji s epidemiologom'', kazao je Dobrica Rončević, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

''Ovo je ludnica''

Epidemiologu se moraju javiti svi koji dolaze iz Lombardije, Veneta, Kine, Irana i Južne Koreje. Na granični prijelaz Rupa stigli su kontejneri za preglede. Putnici slušaju upute. ''Dali su nam neku kartu ispuniti i govore da ćemo ići dalje bez ikakve kontrole. Ništa, ovo je ludnica'', kaže Riječanin Boris.

Zbog kontrola su prazne i čekaonice dentalnih ustanova. ''Odgodili smo sve organizirane prijevoze talijanskih pacijenata s područja Lombardije i Veneta. Pojedinačne pacijente koji dolaze individualno smo savjetovali da ne dolaze zbog prolaska granice'', otkrila je Jagoda Berber Torbarac, dr. med. dent., članica uprave dentalne Poliklinike.

No razloga za brigu nema. Ako nije riječ o rizičnim skupinama, bolest se preboli bez značajnijih simptoma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene