Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPRAVA U SABORU

Beroš: "Većina zaraženih u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa"

Vili Beroš - 3
Vili Beroš - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vili Beroš - 3 Vili Beroš - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš Galerija 1/2 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš u Saboru je odbacio kritike o retroaktivnosti zakona o zaraznim bolestima. Komentirao je i stanje u domovima za starije.

"Većina ih umire s virusom a ne od virusa”, odgovorio je Beroš na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljenje preko reda Psihijatar Vukušić iz COVID postelje opleo po Buriloviću i Borasu: "Od njihovih postupaka ljigavija su samo objašnjenja". Ima poruku i za Beroša Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika te da ne stoji njegova tvrdnja da je Hrvatska po tome među lošijima.

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da tamo situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće po uzoru na Švedsku odlučiti ne tretirati osobe starije životne dobi istaknuvši da je svaki život jednako važan.

"Problem u domovima s djelatnicima koji čak i jesu radili u dvije smjene i mijenjali se, no čak i veće zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska tu nisu uspjele" , kazao je Beroš i otkrio kako razmišljaju o modalitet kako očuvati ne samo korisnike nego i djelatnike.

"Inspekcija će razjasniti priču"

Za domu za starije u Splitu kazao je da će inspekcijski nadzor razjasniti priču.

Najavio je također korigiranje mjere vezane za ribiče odnosno da će se dozvoliti ribolov osobama koje same love ribu.

Željku Jovanoviću (SDP) kojeg je zanimala isplata prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima Beroš je kazao kako je dao jasne upute zdravstvenim ustanovama o obračunu prekovremenih sati i naknadi za vrijeme samoizlolacije.

Ovisno o financijskim mogućnostima , dodao je, razmišlja se i o isplatama dodatnih naknada za one koji se neposredno bore s koronavirusom. "Ako ugroza ne bude trajala predugo vjerujem da će biti mjesta i za razgovor o tome", kazao je.

Ministar zdravstva uvjerava zastupnike i kako u vrijeme epidemije zdravstveni sustava funkcionira i za ostale bolesnike, da se sva hitna stanja tretiraju, te posebno skrbi o onkološkim bolesnicima. "Ne tvrdim da sve funkcionira savršeno, tvrdim da funkcionira u vrijeme epidemije i modus funkcioniranja je prilagođen tome", poručio je.

Oporba je tijekom rasprave uglavnom kritizirala da se zakonske izmjene donose kako bi se ozakonile odluke koje je dosad donosio Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravajući na mogućnost naknadnih tužbi.

Ministar smatra da buduće tužbe nisu relevantne jer, ističe, mjera izolacije ili samoizolacije uvedena je njegovom odlukom. "Nema te države koja bi svim oboljelima mogla garantirani hospitalni smještaj", kazao je.

"Nema retroaktivnosti, prijedlog se odnosi na situacije koje su u tijeku"

Beroš je tijekom rasprave odbacio kritike o retroaktivnosti pojedinih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te naglasio kako je cilj izmjena tog zakona omogućiti najdjelotvorniji način upravljanja krizom u situaciji pandemije.

"Nije riječ o rektroaktivnosti pojedinih odredbi zakona, ovdje se radi o takozvanoj nepravoj ili prividnoj ili kvaziretroaktivnosti koje je Ustavni sud svojim odlukama proglasio ustavnopravno dopuštenom u hrvatskom pravnom poretku preuzimajući taj institut iz prakse suda Europske unije", pojasnio je ministar zdravstva predstavljajući u srijedu pred Saborom izmjene toga Zakona.

Prijedlog zakona, istaknuo je, odnosi se na pravne situacije koje su u tijeku i koje traju i primjenjuje se na zatečene odnose koji se nastavljaju u budućnosti te stoga retroaktivnosti nema.

To je isto naglasio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji tumači da nije riječ o retroaktivnosti obuhvaćenoj člankom 90. Ustava.

"U rješenju od 4. travnja 2017. Ustavni sud utvrdio je da kod retroaktivnosti valja razlikovati radi li se o svršenim okončanim situacijiama ili pravnim situacijama u tijeku. Odnosi li se propis na okončane situacije, može se govoriti o retroaktivnosti, no ako se propis odnosi na pravne situacije koje su u tijeku i primjenjuje se na zatečene odnose koji se nastavljaju u budućnosti, retroaktivnosti nema", kazao je Jandroković.

Predloženim zakonskim izmjenama na popis zaraznih bolesti dodaje se koronavirus, definiraju se epidemiološke mjere izolacije odnosno samoizolacije, daju veće ovlasti sanitarnim inspektorima za nadzor samoizolacije ili karantene, ali i propisuju kazne za kršenje tih mjera.

"Svijet je suočen s novim izazovom, riječ je o globalnoj pandemiji izazvanim novim koronavirusom", istaknuo Beroš i dodao kako je cilj pronaći i omogućiti najdjelotvorniji način upravljanja krizom u situaciji pandemije.

"Nema recepta za sprječavanje ulaska virusa u domove za starije"

Zakonom se predlaže institucionalni model prema kojem stožer civilne zaštite djeluje i odlučuje u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pod neposrednim nadzorom Vlade kojim se osigurava brza primjena sigurnosnih mjera, rekao je.

Odgovarajući na upit Mire Bulja (Most), Beroš se osvrnuo na situaciju u domovima za starije te poručio kako je tamo situacija specifična i da nijedna država nije našla recept za sprječavanje ulaska virusa u tu populaciju. "Naše su upute da se posebna pažnja obrati na mogućnost infekcije, visoku temperaturu i druge simptome."

Ministar zdravstva nije mogao zastupnicima konkretno odgovoriti do kada bi mogla trajati epidemija koronavirusa, međutim poručio je da je optimističan. "Kada to usporedim s razmišljanjima stranih stručnjaka koji kažu da će to ipak trajati neko vrijeme, tu je nerazmjer", dodao je .

Naglasio je kako se sve epidemiološke mjere, pa i mjera zabrane kretanja, donose radi zaštite zdravlja i života građana i kako će se one početi postupno popuštati kada se počne smanjivati broj zaraženih.

Kada je riječ o zaštitnoj opremi, kazao je da se ona enormno troši, jedan zaraženi zahtijeva 50 kompleta te je zato bilo potrebno nabaviti dodatne količine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene