Ministar zdravstva Vili Beroš
Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu o padu broja novozaraženih koronavirusom za 17 posto, no bez obzira na "zatišje epidemije" pozvao je građane na daljnje odgovorno ponašanje i nužan oprez.


U protekla 24 sata zabilježeno je 2077 PCR te 977 pozitivnih antigenskih testova, a pad novozaraženih, u odnosu na prošlu srijedu, iznosi 17,53 posto, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Blagi pad novozaraženih u proteklom razdoblju objasnio je pojavom BA.2 podvarijante omikrona, čija je prisutnost u Hrvatskoj u porastu te prema posljednjim podacima iznosi 25 posto.

Od početka veljače značajno pada broj umrlih, a broj hospitalizacija u istom se razdoblju prepolovio s 1400 na manje od 700.

Prema mišljenju epidemiološke struke, očekuju se dalje ublažavanje kliničke slike, manja smrtnost i manji broj hospitalizacija, rekao je ministar.

Poručio je da se kontinuirano prati kretanje svih relevantnih epidemioloških parametara i sukladno tome prilagođava epidemiološki okvir.

Vili Beroš, ministar zdravstva Beroš otkrio kako će smanjiti liste čekanja i što je dosad poduzeto: ''Rezultati su iznenadili i mene''

"Ulaskom u treću godinu epidemije, iako smo trenutno u fazi zatišja, moramo biti svjesni da je neophodno odgovorno ponašanje i nužan oprez", istaknuo je te podsjetio da još uvijek postoji niz neodgovorenih pitanja o mogućnosti pojava novih mutacija virusa i s tim u vezi trajanja imuniteta stečenog preboljenjem ili cijepljenjem.

Ministar je također izvijestio da je od 25. veljače građanima Ukrajine u Hrvatskoj pruženo 2080 usluga zdravstvene zaštite. Njih 227 dobilo je uslugu zbrinjavanja u bolničkoj zaštiti, a hospitalizirano ih je 15. Evidentirano je i 13 COVID pozitivnih Ukrajinaca.

Vili Beroš Beroš ima jako dobru vijest kad je riječ o djeci: Kradljivac zdravlja ima sve manje posla kod 12-godišnjaka

Na prošlotjednom sastanku ministara zdravstva EU-a sedam država članica, uključujući Hrvatsku, preporučilo je Europskoj komisiji da osigura sredstva za zdravstveno zbrinjavanje izbjeglih Ukrajinaca, a Beroš kaže da će to biti hrvatsko stajalište na izvanrednom sastanku EU-ova Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) u utorak, 29. ožujka.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju