Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastao se s ravnateljima

Beroš otkrio kako će smanjiti liste čekanja i što je dosad poduzeto: ''Rezultati su iznenadili i mene''

Vili Beroš, ministar zdravstva
Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr
Ministar zdravstva Vili Beroš održao je sastanak s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem Hrvatskog zavoda da zdravstveno osiguranje (HZZO). Otkrio je kako će se smanjiti liste čekanja.

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je sastanak s ravnateljima bolnica i bolničkih centara. Tema sastanka, na kojemu je bio prisutan i ravnatelj HZZO-a, bilo je skraćivanje listi čekanja na zdravstvene usluge.

''Mislimo da je, s obzirom na tajming i stanje s pandemijom, pravo vrijeme početi razgovore o listama čekanja'', rekao je nakon sastanka Beroš i dodao da se o ovoj temi govori od prošlog ljeta, kada je pokrenut pilot-projekt za liste čekanja.

''Moram priznati da su rezultati iznenadili i mene. Postigli smo uređenje lista čekanja i smanjenje broja dana čekanja na pojedinim listama. To znači da se može, ali trebamo razgovarati o tome. Mislim da je prevladala činjenica da se nalazimo u dobu informacijske tehnologije gdje smo i dosad imali nekoliko sustava koji se bave online naručivanjem'', kaže.

''Ono što je moja ekipa napravila je da smo pokušali tu problematiku adekvatno osvijetliti. Tu imamo četiri parametra. Riječ je o materjialno-tehničkim uvjetima, kadrovskim uvjetima, organizaciji i predviđenim potrebama građanstva'', otkriva Beroš.

Dodaje da je zadatak optimizirati model za naručivanje na preglede. ''Napravit ćemo listu prioriteta i putem onkoloških uputnica omogućiti najranjivijim skupinama da obave ono što im je potrebno'', otkrio je.

''Ako se ustanovi da negdje nedostaje uređaj za magnetsku rezonancu, usmjerit ćemo se u tom smjeru. Ako neki ravnatelj vidi da mu nedostaje radiolog, i to ćemo srediti'', poručuje. Najavio je da će se s ravnateljima ponovno sastati za mjesec ili dva.

''Nemam čarobni štapić i nećemo odmah riješiti problem lista čekanja, ali eliminirat ćemo probleme'', zaključio je ministar.

O pandemiji

Kratko se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa rekavši da je ponovno zabilježen porast brojki.

''Danas imamo porast broja novodetektiranih u odnosu na prošli tjedan i broja hospitaliziranih. Meni, kao ministru, te brojke puno znače. Dakako da razmatramo mogućnosti relaksiranja mjera, ali sada to nije na tapeti'', kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene