Ministri Beroš i Aladrović
Ministri Beroš i Aladrović Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Pixsell

U povodu uvođenja strožih mjera u sustave zdravstva i socijalne zaštite ministar Zdravstva Vili Beroš poslao je pripćenje za javnost, a Aladrović je kazao hoće li biti otkaza.


"Zakonska obveza i cilj nam je zaštititi pacijente i zaposlenike u zdravstvenom sustavu od ulaska i širenja zaraze virusa, a ne kažnjavati bilo koga. Ako netko ima bolji prijedlog od učinkovitih mjera koje uvodimo, neka javno kaže", poručuje ministar zdravstva Vili Beroš, koji u priopćenju ističe kako uvođenje dodatnih sigurnosnih mjera u zdravstveni sustav početkom listopada, kao i u sustav socijalne zaštite, isključivo imaju za cilj podići razinu sigurnosti pacijenata i zaposlenika, odnosno korisnika usluga ustanova socijalne skrbi.

Vezani članci Dobrica Rončević - 2 Danas imaju najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj. Epidemiolog poručuje: "Sezonu smo održali uspješnom zbog uvođenja COVID potvrda" COVID potvrde - 2 Susjedi od subote u kafić samo s COVID potvrdom: "Situacija je katastrofalna. Ako treba, neka se uključi i nuklearna inspekcija!"

Početkom listopada svaki zaposlenik u sustavima zdravstva i socijalne skrbi bit će obvezan prilikom dolaska na radno mjesto pokazati potvrdu o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 odnosno o preboljenju zaraze ili negativan PCR ili antigenski test na COVID-19.

"Cilj nam je sigurnost svih, a ne kažnjavanje bilo koga. Naime, poštujemo svaki osobni odabir, pa je zaposlenicima omogućen izbor između COVID potvrda i redovitog testiranja kako bi mogli ostvariti svoje pravo na normalan rad. Svjestan sam kritika da ćemo još neko vrijeme zajedničkim novcem plaćati testiranja svima onima koji se nisu cijepili ili preboljeli zarazu, ali želimo svima osigurati jednake uvjete prava i pristupa radu u ovim osjetljivim djelatnostima", rekao je Beroš.

U zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, najveći dio djelatnika koji izravno rade s pacijentima i korisnicima usluga je cijepljen protiv bolesti COVID-19. Dio zaposlenika imat će priliku to učiniti, ako se na to odluče, u narednom razdoblju, a oni koji ustraju u odbijanju cijepljenja i nadalje će svoje zdravstveno stanje potvrđivati redovitim testiranjima. U tu svrhu su sve ustanove u sustavima zdravstva i socijalne skrbi osigurale dovoljne količine PCR i antigenskih testova, a svaka od ustanova provodi pripreme za provođenje tih aktivnosti sukladno svojim uvjetima i organizacijskim mogućnostima. Ministarstvo zdravstva naložilo je svim sastavnicama zdravstvenog sustava organizaciju učinkovitog evidentiranja COVID potvrda, kao i redovitog testiranja zaposlenika.

"Vjerujem da će sve dobro funkcionirati i da će najveći dio zaposlenika ispunjavati ove obveze glede sigurnog obavljanja svakodnevnih poslova. Uostalom, to potvrđuje i sadašnja visoka razina cijepljenosti zaposlenika. Oni koji će bez opravdanog razloga, ako nisu cijepljeni ili među preboljelima, odbijati i mogućnost besplatnog testiranja stvorit će nepotrebne probleme prvenstveno sebi, ali i sustavu u kojem rade. Nemogućnost obavljanja svojih poslova stvorit će problem ustanovi kako nadomjestiti njihov izostanak, a sebi neopravdani izostanak s posla i gubitak naknade za rad. Ne vjerujem da će bilo tko bez valjanog razloga odbijati bilo koju od predloženih mjera, ali ako takvih i bude, tada će morati s poslodavcem rješavati isto u skladu sa zakonskim odredbama. Volio bih da toga ne bude ili barem u najmanjoj mjeri", naglašava ministar zdravstva Vili Beroš.

Aladrović: Moraju se pošitvati radno-pravni odnosi

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na konferenciji u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj govorio je i o COVID potvrdama u sustavu socijalne skrbi i odgovorio na pitanje novinara znači li to da će zaposlenici koji ih nemaju dobiti otkaz.

"Sektor zdravstva i socijalne skrbi prva su dva koja imaju najnezaštićenije skupine društva, ili bolesnike ili skupinu starijih osoba koje su izložene COVID-u. Moramo zaštititi zdravlje i korisnika i djelatnika ova dva sustava. Sve što stožer donese, jer ovdje se vežemo isključivo na odluku Stožera civilne zaštite, poslodavci moraju poštivati. Ukoliko dođe do toga da Stožer propiše da je posjedovanje COVID potvrde obavezno, svi će djelatnici biti obligatorni posjedovati. Ja se ne bih zalijetao tezom da će onaj tko ne bude imao COVID potvrdu dobiti otkaz, to nije jednoznačno točno", rekao je Aladrović i istaknuo da se moraju poštivati radno-pravni odnosi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju