Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijepljenje djece

Epidemiolog o četvrtom valu i predviđanjima za jesen: "Polako koračamo prema crvenom"

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 108 novih slučajeva zaraze od 5643 testiranih. Polovica zaraženih dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije. Zaključno s jučerašnjim danom, cijepljenje je završeno za 1.506.924 osobe, što čini 44,71 posto odraslog stanovništva. Epidemiolog Bernard Kaić otkrio je svoja predviđanja za jesen.

Hrvatska obala i dalje je u narančastoj zoni. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s epidemiologom Bernardom Kaićem koji je otkrio da Hrvatska polako korača prema crvenoj zoni, ali za novo ažuriranje karte sljedeći tjedan, možemo biti mirni.

''S obzirom da raste incidencija, polako koračamo prema crvenom, ali ne žurimo se još. Za kartu što se objavljuje za tjedan dana, mislim da jesmo (sigurni), ali sve ovisi o tome kojom brzinom će rasti broj novooboljelih'', rekao je.

Na plažama je sve veći broj mladih koji se okupljaju. ''Normalno je da se mladi druže, ali sigurno je manji rizik na otvorenom nego u nekom zatvorenom, krcatom prostoru u kojemu je slaba ventilacija'', dodao je.

Hrvatska početkom ljeta nije dostigla svoj cilj procijepljenosti. No, zasad je cijepljeno skoro 45 posto odraslog stanovništva. Kolika je šansa onda da cijepljena osoba zarazi cijepljenu osobu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAMO KOD NAS Kaos i gužve s predajom zahtjeva za osobne iskaznice se nastavljaju, građani satima čekali na suncu i vrućini: ''Ako znaju da je navala zašto radi samo jedan šalter?'' Stigao i odgovor policije

Pročitajte i ovo Fotografije s požarišta kod Trogira - 4 DOVRŠENO KRIM ISTRAŽIVANJE Trogirska policija uhitila muškarca zbog sumnje da je podmetnuo više požara

''Toliko manja koliko je mala šansa da cijepljena osoba bude zarazna i onda još manja šansa da cijepljena osoba pokupi zarazu'', komentirao je te dodao da se šansa zaraza smanjuje na 80 do 90 posto u odnosu na dvije necijepljene osobe.

Djeca se već sada mogu cijepiti, jedino ne postoji preporuka da se sva zdrava djeca od 12 starosti cijepe. ''Kad vidimo da se se odrasli cijepili svi koji žele, ako bude sve u redu sa iskustvima drugih zemalja, ne vidim razloga da onda ne počnemo ni mi'', objasnioo je.

Kaić predviđa da nas na jesen osim nastavka cijepljenja, čeka i više oboljelih. ''Kad se vrate djeca u škole i to će doprinijeti rastu. Tako da očekujem nastavak tog, uvjetno rečeno, četvrtog vala koji je zapravo već počeo'', rekao je.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene